Makedonsko bugarski odnosi: Ohrabrili crkve da nađu rešenje

Makedonsko bugarski odnosi: Ohrabrili crkve da nađu rešenje

24/11/2017 Off By

 

Premijeri Makedonije i Bugarske, Zoran Zaev i Bojko Borisov, izjavili su danas da poštuju sekularni karakter svojih država i da ne žele da se mešaju u poslove i saradnju crkava, ali da mogu da ih podstaknu da nađu rešenje u duhu doborosusedstva i prijateljstva.

 

Zaev i Borisov su to izjavili novinarima u Strumici povodom zahteva Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije upućenog Bugarskoj pravoslavnoj crkvi da joj bude “majka crkva” i prizna joj autokefalnost.
Taj zahtev, o kojem bi Sinod Bugarske pravoslavne crkve trebalo da raspravlja u ponedjeljak, naišao je na dobar prijem među intelektualcima u Bugarskoj koji peticijom traže pozitivan odgovor, dok su u Makedoniji mišljenja o tome podijeljena.

Kako prenose mediji, premijer Zaev je rekao da se nada da će doći do međusobnog priznanja, jer je za Makedonce mnogo važna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve, ali da je to pitanje za dve crkve.
“To je pitanje dve crkve. Naše je da ih ohrabrimo da nađu rešenje u duhu Dogovora o dobrosusedstvu i prijateljstvu između dve zemlje”, rekao je Zaev, posle zajedničke sednice vlada Makedonije i Bugarske u Strumici, u jugoistočnoj Makedoniji.
Bugarski premijer je rekao da ne želi da se meša u stvari crkve, ali je dodao da će biti srećan ukoliko dve crkve sarađuju i međusobno se pomažu, kao što Makedonija i Bugarska sarađuju na političkom planu.
Zaev i Borisov danas su dobili orden Makedonske pravoslavne crkve, koji im je u manastiru Vodiča kod Strumice uručio mitropolit strumički Naum za “poseban doprinos i zalaganje za sveukupni napredak i afirmaciju Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije”.(Agencije)♦