Položen kamen temeljac za novu zgradu RTV

Položen kamen temeljac za novu zgradu RTV

22/11/2017 Off By

Ranka Čičak

Osamnaest godina posle bombardovanja zgrade Radio televizije Vojvodine, danas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa svim pokrajinskim funkcionerima i mininistrom kulture Srbije postavio kamen temeljac za novu zgradu tačno na istom mestu odakle su sklonjene ruševine stare.

On je rekao da su obe vlade uložile 900 miliona u ovaj projekat koji treba da bude dovršen do sredine 2019. godine. Zgrada će biti najsavremenija televizija u ovom delu Evrope i program će iz nje na srpskom i 14 drugih jezika početi da se emituje 2021. godine.
Na pitanje novinara kako komentariše današnju presudu Ratku Mladiću Predsednik kaže to je tek sada čuo:
-Ja sam predsednik Srbije i čini mi se da nemam pravo da komentarišem i jednu nepravosnažnu presdu. Znam koliko su u celom regionu emiocije uzavrele. Želim da kažem i svima drugima da Srbija poštuje njihove žrtve. Znam da ne možemo da očkujemo ni od koga da poštuje naše. Zato ćemo ih poštovati mi sami. Moj poziv svima u Srbiji je da počnemo da gledamo u budućnost, razmišljamo kako će živeti naša deca, kako ćemo stvoriti mir i stabilnost u regionu i otvarati što više fabrika. Da se ne gušimo u suzama prošlosti već stvaramo bolju budućnost. Poručujem svima iz celog sveta koji su nam držali lekcije o budućnosti, a danas jedva dočekali da Srbe ponovo lupaju po glavi i da nam drže tirade o prošlosti – da malo zaustave sa tim licemerjem.
Pitali su ga kako tumači činjenicu da niko nije odgovarao za zločine nad Srbima – ni Haradinaj i Orić i šta misli o incidentu napada na srpsku zastavu pred Haškim tribunalom?
Odgovorio je da je zastava za nas svetinja. A ljudi su preemotivni na današnji dan: Verovatno da je tamo bilo članova porodice generala Mladića, a i porodice žrtava. Pretpostavljam da je to razlog. Što se nas tiče ne treba da kukamo nad sopstvenom sudbinom, već da izgradimo driuštvo u kojem će se jedan Hrvat, Mađar ili Bošnjak neće osećati ugroženim, gde ćemo zajednički napredovati, verovti jedni drugima kao se ratne strhote ne bi ponovile. Za sve to što nisu odgovarali čak ni oni koji su direktno ubijali Srbe i vadili im oči, postoje živi svedoci. Treba da se stide oni koji su takvu pravdu delili. Ali to ne može da umanji zločine koje su učinili oni sa srpskim imenom i prezimenom. Stvari moramo posmatrati objektivno. Mi smo u stanju da svoju odgovornost prihvatimo. Plašim se da drugi nisu,
Provokativna pitanja da prokomentariše odnose u Pokretu slobodnih građana ostavio je bez odgovora. Jedino je na primedbu da tabloidi supruge Jankovića i Jeremića porede sa Mirom Marković odgovorio:
– Tu nema poređenja. Mira Marković je bila supruga predsednika republike, a ove dve to nikda neće biti.
Na to je dobio aplauz.
Pristao je da prokomentariše jučerašnje događaje u Skupštini:
-Grupa fašista pokušala je da Srbiju predstavi na najgori mogući način. Oni su juče fizički napali predsednika Administrativnog Odbora Aleksandra Martinovića. Ja mu čestitam na reakciji, smirenosti, civilizovanom odnosu. A ti fašisti su ga napali zbog svog džepa. Zato što je trebalo da im se uzme po petnaest hiljada dinara zbog lošeg ponašanja i taj novac ulazi u humanitarne svrhe. Moja je poruks da fašizam u Srbiji nikada neće pobediti. Ovo im je poslednji put da su mogli u nekakvim koalicijama da osvoje tih pet posto. Na sledećim izborima fašisti odlaze u političku istoriju.♦