Premijer Makedonije Zoran Zaev u Beogradu: probleme ne stavljamo ispod tepiha!

Premijer Makedonije Zoran Zaev u Beogradu: probleme ne stavljamo ispod tepiha!

21/11/2017 Off By

Ranka Čičak

Kao nekada njegov prethodnik, predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije Milan Stojadinović, danas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izigrao svoju opoziciju. Pozvao je u goste čoveka oko koga su se okupljali njegovi neprijatelji iz Srbije.

Predsednika Vlade Makedonije Zorana Zaeva dočekla je danas u Palati Srbija njegova srpska koleginica Ana Brnabić, a razgovore o unapređenju bilateralnih odnosa, ekonomskoj saradnji i zajedničkom putu ka Evropi oboje su ocenili kao vrlo uspešne.
Novinarima su rekli da ih povezuju pitanja spoljne politike a i to da je i srpskom i makedonskom narodu veoma važno da žive u što boljim odnosima. Zaev je pomenuo da je srpski jezik proglašen službenim u tri opštine Makedonije među kojim su Staro Nagoričane i Kumanovo. U ovim opštinama je dan Svetog Save proglašen državnim praznikom. Zaev je zadovoljan što u Srbiji trenutno ima 30 udruženja Makedonaca.
Trenutno je trgovinska razmena dve zemlje 723 miliona dolara, ali se obe strane nadaju da će dogodine dostići milijardu. Srbija je Makedoniji treći po veličini trgovački partner, odmah iza Nemačke i Engleske. Međutim ona je na prvom mestu među zemljama koje Makedonci vole i žele sa njima da sarađuju.
Makedonija je podržala Srbiju da sedište Međunarodne transportne zajednice bude u Beogradu. Zaev je rekao da je to u njihovom interesu:
– Potrebna je mobilnost u regionu, posebno saradnja u što bržoj digitalizaciji. Pozvao sam vlasti Srbije da nam daju predloge i pomognu u polju digitalizacije. Ovde je Srbija uznapredovala i mi želimo da od nje učimo.
Ana Brnabić je zadovoljna što nas Makedonija podržava da sednište Transportne zajednice bude u Beogradu i kaže da je odmah uzvratila podrškom kolegi da dogodine Makedonija bude organizator Samita digitalizaije.
– Dogovorili smo se da početkom marta sledeće godine održimo i zajedničku sednicu dve vlade. Ova poseta je dobar signal i za sve naše ostale projekte. Želimo da pitanja rešavamo dijalogom. Fokusiraćemo se na ekonomiju i dobre odnose u regionu. Naši MUP- ovi već sarađuju naročito u pitanjima migracije. Unapredićemo i kulturnu saradnju, poljoprivrednu. U infrastrukturi naš je zadatak da što pre završimo Koridor 10, prugu Budimpešta – Beograd – Skopje.
Na pitanje novinara hoće li se napraviti nešto da oživi dogovor o zaštiti prava manjina, srpska premmijerka kaže da naša zemlja daje veliki značaj manjinama:
– U prvih sto dana vlade održali smo i prvu sednicu Saveta za nacionalne manjine. Tek prošle godine uveden je budžetski fond za manjine. Pripremamo i dva zakona – o nacionalnim manjinama i pravima i slobodama manjina. Tu nam Makedonci u Srbiji dosta pomažu.
Zaev dopunjuje da su upravo ovakve posete važne za zaštitu nacionalnih manjina. Dogovorili smo detalje o obeležavanju spomenika i godišnjica – Prohor Pčinjski i godišnjica ILindena. Otvorićemo kulturne centre u Skopju i Beogradu. Već imamo naš Kulturni centar u Istanbulu. Nedozvoiljivo je da ga nemamo u Beogradu.
Na pitanje da li se razgovaralo o makedonskom priznanju Kosova i srpskoj pretnji da će povući priznanje makedonskog imena i o tome šta se dogodilo one noći u Skupštini Makedonije kada je bilo tuče. Zoran Zaev je zahvalio:
– Treba zaista otvoreno pričati. Nama je važan dijalog Beograda i Prištine u Briselu i verujem da će se naći rešenje. Od tog rešenja zavisi budućnost regiona. Događaj u Skupštini smo rešili Vučić i ja kao prijatelji. Lično smo razgovarali. Srbija je povukla svog čoveka iz ambasade u Skoplju, a mi smo povukli svog.
I Ana je potvrdila da se o svemu tome danas razgovaralo, ali u četiri oka.
Oko nekih otvorenih pitanja u Regionu će biti još neko vreme tenzija. Važno je o svemu razgovarati. Važno je i to što je Zoran razgovarao sa Vučićem kada je bila kriza, a i to što smo se ja i Zoran sretali u Draču, Trstu, Podgorici. Mi razmenjujemo SMS -ove i čujemo se uvek kad zatreba. Ne znači da više neće biti problema. Niko ne stavlja probleme ispod tepiha. Međusobno se dogovaramo i rešavamo.
Zorana Zaeva primio je i predsednik Aleksandar Vučić.♦