Konferencija za medije: Gvineja Bisao nije priznala Kosovo

Konferencija za medije: Gvineja Bisao nije priznala Kosovo

17/11/2017 Off By

Ranka Čičak

Republika Gvineja Bisao nije priznala Kosovo. To je potvrdio danas novinarima u Beogradu njen premijer Umbaro Sisoko Embalo. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivic Dačić rekao je da na listi zemalja koje su priznale Kosovo ima još onih koji to nisu uradili.

Gospodin Embalo kaže da njegova zemlja želi da obnovi stara prijateljstva sa Srbijom. Zato je on sa Konferencije o klimatskim promenama u Bonu došao danas da svoju godišnjicu predsedavanja vladom proslavi baš ovde u Srbiji:
– Naša generacija ima odgovornost da poštuje prijatelje. Sećamo se Tita i Nesvrstanih. Tito više nije među nama, ali mi smo ovde. Ja nisam video nikakav papir da je moja zemlja priznala Kosovo. Ako neko od vas ima neki takav dokument, molim vas da mi ga pokaže.
Dačić je rekao da je ovo od svog kolege Gvineje Bisao već čuo, ali je želeo da se i novinari uvere u njegove reči. Pitao je Embala da nije slučajno neko od bivših vlasti njegove zemlje priznao Kosvo, a on je odgovorio da to niko nije uradio i da se to ne bi dogodilo, čak i da ceo svet prizna Kosovo.
Novinari su pitali Dačića kakva je sudbina Humanitarnog centra u Nišu, a on je odgovorio ono što je već nekoliko puta rekao – ako se neko plaši pet Srba, četiri Rusa i jednog psa, onda je to njegova loša procena.

Gospodina Embala primili su i predsednik Vučić i Ana Brnabić.♦