Danas na aerodromu Lisičji jarak: američko srpski padobranski desant!

Danas na aerodromu Lisičji jarak: američko srpski padobranski desant!

17/11/2017 Off By

Ranka Čičak

Američki i srpski padobranci spustali su se jutros na sportskom aerodromu Lisičji jarak, a gledali su ih rukovodioci srpske vojske, američki ambasadfor u Beogradu, Kajl Skot i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Zadovoljni: Vučić i Skot

Sve se ovo odigralo u okviru vežbe “Zima 2017”. Zajedno su desantirali padobranci Specijalne brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Evropske komande OS SAD.
Posle vežbe Srpski predsednik je novinarima rekao da je zdovoljan i da su i srpski i američki vojnici pokazali kako i u složenim meteorološkim uslovima mogu da postignu dobre rezltate:
– Ponosan sam što su nši vojnici pokzali da sa padobranima koje inče koriste gosti mogu dobro da skaču. Mi imamo padobrane sa kupolama, skačemo sa takozvanim krilo padobranima. Kod ovih je mnogo veća brzina – šest metara u sekundu. Zahvalan sam našim američkim partneriuma što su na moju molbu organizovali vežbu i što su pokazali da se to može uraditi za kratko vreme. Ja mislim da vežba ima dvostruki značaj. Prvo – zajedničko učenje i upoznavanje. Drugo – stvaranje partnerstva, saradnje. Time nismo mogli uvek da se pohvalimo. Zahvala n sam i ambasadi SAD ali i Evropskoj komandi oružanih snaga SAD na saradnji. Verujem da će uvek i ljubomorno čuvati našu neutralnost. Mi smo od gostiju mnogo toga naučili. Mislim da kroz ovakvo druženje stićemo nove prijatelje. To je od velikog značaja ne samo za ove vojnike, već i za našu zemlju.
Američki ambasador je vežbu ocenio pozitivno: treba da oizgradimo nove odnose i da se pripremimo za zajedničke izazove u budućnosti. Ova vežba je bila uspešna i nadam se da ćemo je uskoro ponoviti. Impresioniran sam mogućnostima srpskih padobranaca.♦