“Povratak utopije 2” od 14 do 16 novembra

“Povratak utopije 2” od 14 do 16 novembra

13/11/2017 Off By
Centar za politike emancipacije i Mašina organizuju konferenciju “Povratak utopije 2”. Konferencija će biti održana od 14. do 16. novembra u Kamenoj sali Doma sindikata u Beogradu. Počinje u 18 časova.

Dvadeset i prvi vek dočekivali smo sa velikim entuzijazmom. Napredak tehnologije obećavao je i napredak društva i bolje uslove života za sve. Ipak, očekivani progres kao da je obrnuo smer. Uslovi rada i života za sve veći broj ljudi sve više liče na uslove iz 19. veka. Kako drugačije tumačiti činjenice da radnice i radnici rade u smenama od po 12 sati, da su štrajkovi gušeni političkim odlukama vlasti, da se “neposlušni” mediji gase, da su radna mesta sve nesigurnija, a minimalna zarada manja od granice apsolutnog siromaštva za jednu tročlanu porodicu…?

Upravo u tom 19. veku, pre ravno 150 godina, nastaje jedna od najznačajnijih knjiga koja nam pomaže da razumemo stvarnost u kojoj živimo – Kapital, Karla Marksa. Pola veka nakon objavljivanja prvog toma ovog dela, svet je protresla prva uspešna socijalistička revolucija. Ovaj događaj obeležio je ostatak 20. stoleća. Tokom prethodnog veka svedočili smo jačanju levih snaga, novim revolucijama, mnoštvu radikalnih društvenih pokreta i radničkih inicijativa, te značajnom društvenom progresu. Kraj socijalističkih projekata povukao je za sobom i rapidno opadanje uticaja levih političkih aktera i radničkog pokreta, a samim tim i kapaciteta za borbu za pravednije društvo. Time je utrt put za jednu opštu i kontinuiranu eroziju socijalnog sistema zaštite i radnih prava, koja je dodatno ubrzana izbijanjem ekonomske krize.

Svaka potraga za drugačijim, boljim društvom, u sebi nužno sadrži i element utopijskog. Upravo ovakvi elementi danas, u kontekstu predstave o bezalternativnosti kapitalizma, deluju potrebniji više no ikada. Kroz različite teme i diskusije, na konferenciji Povratak utopije 2, pokušaćemo da odgovorimo na pitanja u kakvom društvu želimo da živimo i kako se organizovati da bismo ga ostvarili.

Tema prvog panela, koji je zakazan za 18 časova je Promišljanje uslova prekarnog rada. Učestvuju Mario Reljanović (Univerzitet Union), Mario Kikaš (BRID), Bojana Tamindžija (Mašina, Clean Clothes Campaign); Moderacija: Marija Jakovljević (Mašina, RŽF)

Postavljanjem teorijskog okvira za razumevanje promena uslova na tržištu rada otvaramo prostor za analizu situacije u regionu kroz prilagođavanje politikama EU.
Stanje u Srbiji sagledaćemo prvenstveno kroz osvrt na raslojavanje radne legislative i fragmentiranje oblasti rada. Perspektivu ćemo izoštriti osvrtom na dodatno prekarnu situaciju žena i marginalizovanih grupa fokusirajući se na slučajeve iz prakse. Primeri iz tekstilne industrije (lokalno istraživanje u okviru Clean Clothes Campaign) i kulture, iskustva radnica/ka koji dolaze na Pravnu kliniku za radno pravo univerziteta Union i rada BRID-a ilustrovaće prelamanja sistemskih procesa na mikro razini. Sagledavanjem konteksta teorijski i iskustveno postavljamo bazu za promišljanje i (re)artikulaciju odgovora i alternativa.

Od 20 časova su predavanja Maje Krek i Agate Čarnacke – Strategije socijalističkog feminizma danas.
Moderacija: Lav Mrenović
Konferencija se nastavlja u sredu od 18časova panelom Mogućnosti organizovanja prekarnih radnika i radnica.(Press Mašina)♦