Dodik je promenio mišljenje – prihvata autoput Sarajevo – Beograd preko Višegrada

Dodik je promenio mišljenje – prihvata autoput Sarajevo – Beograd preko Višegrada

06/11/2017 Off By
BN TV piše: “Dve su trase, ali je nekoliko različitih mišljenja predsednika Republike Srpske. U februaru ove godine Milorad Dodik je bio apsolutno isključiv. Za njega izgradnja auto – puta Beograd – Sarajevo nije bila prioritet, niti ga je to zanimalo.

”Republika Srpska je za izgradnju auto-puta koji bi pokrio teritoriju značajnu za Srpsku na jedinstvenoj trasi od Zvornika preko Milića, Vlasenice, Han Pijeska, Sokoca, pa dalje prema Rogatici i Višegradu, kao i Palama.Taj put ne može da bude završen negde dole, navodno u Sarajevu, nego bi morao da pokrije upravo ovaj prostor”, rekao je Dodik.
Nakon toga, usledili su sve učestliji predlozi od vlasti iz Beograda o gradnji brzog puta Beograd – Sarajevo. Međutim, to je za predsednika Republike Srpske bio pokušaj rehabilitacije zelene transverzale. Tako je barem 20. jula prenela Radio televizija Republike Srpske.
”Predlozi koji stižu iz Federacije BiH kada je reč o gradnji brze ceste Beograd – Sarajevo, predstavljaju pokušaj rehabilitacije ‘zelene transverzale’, stav je predsednika Republike Srpske Milorada Dodika”, prenela je Radio televizija Republike Srpske.

Posle ovog stava uskoro je u Beograd stigao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Predsednici Turske i Srbije razgovarali su o trasi Beograd – Sarajevo. Pre tačno sedam dana Milorad Dodik je u Beogradu bio sa Aleksandrom Vučićem. Auto-put Sarajevo – Beograd bila je nezabolizna tema.
”Ja ću nastaviti da molim predsednika Srpske Milorada Dodika i sve ljude u Sarajevu koji o tome odlučuju za auto-put koji bi išao preko Višegrada. Dakle, koji bi išao Požega – Kotrman – Sarajevo” – rekao je 29. oktobra predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Molbe su očigledno urodile plodom. Sve ono što je Milorad Dodik odbijao i predstavljao kao nemoguće, sada je po svemu sudeći auto-put Sarajevo – Beograd preko Višegrada prihvatio kao gotovo rješenje.

”Usvojen je planski dokument koji govori da trasa auto-puta na relaciji puta Višegrad – Pale prioritet za Republiku Srpsku. Čak i sa Srbijom kada smo razgovarali neki dan sa predsednikom Vučićem on je na jedan indirektan način rekao da je prioritet i za Srbiju ta trasa puta”, rekao je predsednik Srpske Milorad Dodik.

Tako je Milorad Dodik prešao put kada je brzu cesti Sarajevo – Beograd nazivao ”zelenom transverzalom”, do današnjeg stava da je za njega praktično sasvim dobar predlog izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd preko Višegrada.(BN TV)♦