Dodik poziva Hrvate u BiH da zajedno sprovedu peticiju o radu Suda i Tužilaštva

Dodik poziva Hrvate u BiH da zajedno sprovedu peticiju o radu Suda i Tužilaštva

04/11/2017 Off By
Predsednik RS Milorad Dodik najavio je da će razgovarati s predstavnicima političkog života hrvatskog naroda u BiH da i oni sprovedu peticiju o radu Suda i Tužilaštva BiH na prostorima gde većinski živi taj narod.

Vlast u RS umesto referenduma je najavila peticiju o Sudu i Tužilaštvu BiH, a Dodik je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da će pozvati građane da podrže tu peticiju, jer će pitanje biti isto, kao i referendumsko, a kako bi građani RS pokazali šta misle o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Ponovio je da se odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja bi trebalo da se naredne nedelje u parlamentu RS stavi van snage, “ne odbacuje, već samo suspenduje i traži će se novo vreme da se napravi konsenzus o tom pitanju”.

Nakon što, kaže Dodik, sadašnja opozicija u RS doživi debakl na izborima, veruje da će doći neka nova politička rukovodstva kod tih stranaka s kojima će se o ovom pitanju moći da razgovara, jer je RS “strašno ponižena ponašanjem pravosuđa BiH”.

Istakao je da će, kada god opozicija u RS bude spremna da se izglasa odluka o referendumu, on biti i održan, jer po zakonu na referendumu mora da glasa 50 posto upisanih birača ili više od 500.000 glasača kako bi on bio uspešan.

Ponovo je optužio ambasadorku SAD u Bosni i Hercegovini Morin Kormak da se meša u unutrašnje stvari BiH i u rad parlamenta RS, vršeći pritisak da se donesu odluke koje strancima odgovaraju.

Kormak je juče izjavila da je referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH potrebno potpuno ukinuti, a ne suspendovati u Narodnoj skupštini RS kako bi se sprečilo da ovo pitanje ponovo bude aktivno u budućnosti.

Kritikovao je deklaraciju, koju je predložio zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić, a prema kojoj bi trasa autoputa između Beograda i Sarajeva trebalo da ide rutom Beograd – Bijeljina – Brčko – Tuzla – Sarajevo, ističići da “Bosić duže vreme pokušava da se bori protiv RS” i da je prioritet za RS trasa puta na relaciji Pale-Višegrad. (Agencije)♦