LSV: Katastrofalne posledice privatizacije lokalnih medija

LSV: Katastrofalne posledice privatizacije lokalnih medija

04/11/2017 Off By

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je stanje u lokalnom informisanju veoma loše, i da je poslednjih godina došlo do potpunog nestanka elektronskih medija kojima su osnivači gradovi i opštine.

 

Ideja zakonodavca da se medijska reforma počne sprovoditi od lokalnog nivoa dovela je do, uglavnom, neuspešnog procesa privatizacija lokalnih medija.

Zakon o informisanju, koji je usvojen 2014.godine, predviđao je povlačenje lokalnih samouprava iz vlasničke strukture medija, a LSV je već tada upozoravala na moguće loše posledice njegovog usvajanja.

Posledice zakona su katastrofalne! Nestali su mediji koji su decenijama izveštavali o problemima na nivou lokalnih sredina. Sombor, Zrenjanin, Temerin, Kikinda, Subotica, i mnoge druge sredine, ostali su bez svojih prozora u svet. Bez svog prava na lokalnu informaciju.

U mnogim višenacionalnim sredinama Vojvodine nestalo je informisanje na jezicima nacionalnih zajednica, jer su ugašeni elektronski mediji bili jedini koji su informisali na njima.
Na taj način je došlo i do kršenja Ustava Republike Srbije, koji zabranjuje ukidanje stečenih prava manjina.

Posle zahteva stručne javnosti, Vlada Srbije donele je ove godine Uredbu kojom je omogućen prenos akcija medija čija je privatizacija poništena na lokalne samouprave.
Lokalne samouprave, po ovoj uredbi, moraju u roku od 6 meseci da pokrenu novi postupak privatizacije.

Nažalost, informacije govore da se veoma mali broj gradova i opština opredelio za ovaj put spasa lokalnih medija.

LSV poziva lokalne vlasti da stanu u odbranu javnog interesa, a jedan od najvažnijih javnih interesa je pravo na informisanje.

Ćutanje Skupština gradova i opština po ovom pitanju je nedopustivo!(Press LSV)♦