Promocija knjige o srpskim ratnicima koji su umrli u Holandiji

Promocija knjige o srpskim ratnicima koji su umrli u Holandiji

02/11/2017 Off By

Ranka Čičak

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije promovisana je danas knjiga Tatjane i Sabijana Vendrig i Džona Stenina “Srpski borci Prvog svetskog rata koji su umrli u Holandiji” opisuje se boravak naših ljudi u ovoj neutralnoj zemlji, a na kraju knjige je spisak 91 ratnika koji su umrli u Holandiji, sa svim podacimna o poreklu i mestu rođenja i življenja u Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je Srbija izgubila jednu trećinu stanovnika u ovom ratu i da se od ove katastrofe još danas nije oporavila:
– U tim teškim trenutcima u pomoć je dolazila elita sa Zapada, lekari, dobrovoljci, medicinske sestre. Među njima je i Holanđanin Arius Laminhover, koji lečio Srbe.
Dačić je zahvalio ambasadi Holandije što je pomogla da se nađu podaci o Srbima koji su preminuli na teritoriji njene zemlje. Holandski ambasador Henrih Van Del Dul rekao je da su iz njegove zemlje 1918. godine krenuli brodovi za prevoz 40.000 srpskih zarobljenika iz okolnih zemalja. Knjiga donosi podtke o onima koji nisu doživeli ukrcavanje i sahranjeni su u Holandiji. Mnogi njihovi potomci bili su danas na promociji.♦