Saopštenje zaštitnika građana: dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Saopštenje zaštitnika građana: dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

01/11/2017 Off By

Tatjana Rakić

Drugi novembar, Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, Srbija i ove godine dočekuje bez dokaza o tome ko su inspiratori i izvršioci ubistava i pokušaja ubistava novinara, iako je od pojedinih prošlo skoro 20 godina. U najvećem broju slučajeva, odgovorni nisu kažnjeni, a u mnogima istraga nikada nije ni pokrenuta.

„Praksa nekažnjavanja odgovornih za ubistva, pokušaje ubistva i napade na novinare mora biti prekinuta i na državi je da te slučajeve brzo i u potpunosti istraži i reši. Od tog pravila ne sme biti izuzetaka”, poručio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.
Novinska udruženja podsećaju da je u periodu od 1991. do kraja 2001. godine, čak 39 novinara i medijskih radnika ubijeno, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima. Među njima su Slavko Ćuruvija, Milan Pantić, Dada Vujasinović i žrtve bombardovanja RTS-a.
Podsećamo, Odbor za zaštitu ljudskih prava Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je 2013. godine usvojio predlog da 2. novembar bude Međunarodni dan zaštite novinara, u znak sećanja na ubistvo dvojice novinara francuskog Radija Frans internešnal u Maliju.♦