Skupština Srbije: Zašto je premijerka obmanula građane Srbije – sudije su ipak položile zakletvu!

Skupština Srbije: Zašto je premijerka obmanula građane Srbije – sudije su ipak položile zakletvu!

31/10/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Poslanici opozicije ljuti su na premijerku Anu Brnabić što je nedavno izjavila da srpske sudije i tužioci nisu polagali nikakvu zakletvu pred Hašimom Tačijem, već su dali posebno statusnu neutralnu izjavu.

Poslanik sa Kosova Slaviša Ristić pročitao je pred svima šta su tačno potpisali srpski tužioci i sudije:
“Svečano se zaklinjem da ću tokom vršenja dužnosti sudije Republike Kosovo ostati veran Ustavu Republike Kosovo i da ću vršiti funkciju časno, odgovorno i nepristrasno, poštujući pravila profesionalne etike”.
Ristić je tražio da da premijerka odgovori zašto je obmanula javnost i da li je to samo njena ideja, ili ju je na to neko nagovorio.
Ristić pita zašto je Vlada 19. oktobra donela neustavnu uredbu o ostvarivanju posebnih prava pravosudnih funkcionera zaposlenih u pravosudnim organima i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija na teritoriji Ki M:
-Uredba je donesena nekoliko dana pre nego što su naše sudije potpisale ovu neustavnu zakletvu. Ovo je nagrada za protivustavni čin koji su morali da naprave. Stekli su neustavnu posebnu penziju koju stiču danom prestanka radnog odnosa u našim pravosudnim organima.Ova uredba im tu penziju garantuje do kraja života, a posebna penzija iznosi 90 posto od njihove plate u 2017. godini.

Novinari

Marko Đurišić pita Anu Brnabić kada će naći vremena da primi predstavnike novinara koji su se okupili u Grupi za medijsku slobodu:
– Čuli smo da bi premijerka rado s njima popričala, ali nema vremena. Ja ću sada da kažem koja pitanja novinari žele da postave Ani Brnabić. Žele da je pitaju kada će članovi Vlade početi da poštuju Zakon o javnom informisanju koji zabranjuje diskriminaciju medija, urednika, novinara i drugih u oblasti javnog informisanja. Koliko novinara je pod merama kao što su praćenje, snimanja i tajni nadzor komunikacije? Šta predsednici Vlade govori podatak da je 2013 godine bilo 23 napada na novinare, a samo u prvih osam meseci ove godine ih je 54? Hoće li se identifikovati osobe koje su napale novinare na ulici na dan polaganja zakletve Predsednika? Ko je provalio u stan novinarke Dragane Pećo?

Aerodrom

Poslanik Vladimir Đurić kaže da organizacija Transparentnost Srbije od februara ove godine pokušava da dođe do kopije koncesionih akata za aerodrom Nikola Tesla. Zanima ga da li je odabrani model koncesije najpovoljniji.Ministarstvo saobraćaja je najpre odbilo da dostavi dokumenta uz argument da bi to bilo štetno, a kasnije je saopštilo da takva dokumenta ne poseduje. Sedmog septembra ove godine Ustavni sud doneo je presudu kojom se nalaže Generalnom sekretarijatu Vlade da u roku od 15 dana dostavi tražene informacije.Da li je pokrenut protiv bilo koga u Vladi prekršajni postupak zbog skrivanja informacija?

Kola i gorivo za Sertića

Zoran Radojičič pitao je danas ministarku Zoranu Mihajlović i direktora Koridora Srbije Zorana Babića, po kojem je kriterijumu škoda superb BG 669 BB dodeljena bivšem ministru Željku Sertiću na lično korišćenje i ko mu je dao karticu za besplatno sipanje goriva na pumpama Gasproma?
Radojičić je pitao Vučića da li je istina da je svojevremeno naložio Raduloviću da se Čedi Jovanoviću iz Fonda za razvoj isplati 1 ipo milion evra s obrazloženjem: “Čeda će nam trebati”. Kada je Radulović to odbio, da li je Čedi taj novac dao lično Vučić i da li je danas taj novac vraćen?
Treće pitanje Radojičića odnosi se na Maju Gojković:
-Da li je narodni poslanik Srđan Nogo isključen kako bi se sprečilo da se čuje o kriminalu i korpciji u vrhu države? Ili je isključen zato što je pomenuo da 750 sudija imaju članske karte SNS koje im omogućavaju najpovoljnije kredite u bankama? Da li je isključen sa sednice zato što je rekao da Ana Brnabić nije prošla bezbednosnu proveru kao agent stranih obaveštajnih službi, ili je isključen zato što je otkrio da Vučićev kum, Nikola Petrović, i njegov kum, Nenad Kovač poseduju privatne prislušne centre u Beogradu? Ili je sklonjen zato što je otkrio kako je SNS oprala 2 miliona evra iz crnih fondova na predsedničkim izborima? Da li je Marija Janjušević isključena zato što je pitala ko je dao kredit Željku Mitroviću, vlasniku Pinka od 27 miliona evra i kome je Željko uplatio pet miliona evra za uslugu?
Na kraju, Radojičić pita Vučića:
-Zašto već punih 9 godina vaš poverljiv čovek svakog meseca isplaćuje 35.000 evra u gotovini Viljemu Mingomeriju, bivšem ambasadoru SAD u Beogradu? Zanima me i čije se pare peru u Beogradu na vodi.Da li je taj projekat dogovoren 2009 godine, kada ste se sastali, kako pokazuje ova fotografija, sa Milom Đukanovićem i Muhamedom Dahlanom, koji je, inače, osuđen za međunarodni terorizam? ♦