Zorana Mihajlović: Srbija deseta na svetu po brzini izdavanja građevinskih dozvola

Zorana Mihajlović: Srbija deseta na svetu po brzini izdavanja građevinskih dozvola

31/10/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Danas u 15 časova po našem vremenu Svetska banka objavila je da je Srbija deseta na svetu po brzini izdavanja građevinskih dozvola.

Najzaslužnija za to ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović odmah je sazvala konferencij za novinare i i pohvalila se da smo se uvrstali među najveće zemlje sveta, a nalazimo se ispred Engleske i SAD:
– Sećam se da sam pre dve godine na ovom istom mestu predviđala ovakav uspeh i bilo je neverice. Pokazali smo da je moguće napraviti reformu i uspeti.
U brzini izdavanja građevinskih dozvola Srbija je 2015. godine bila na 186 mestu. Danas su iza nje Makedonija – 26 mesto, Slovenija -100 mesto, Hrvatska – 126 mesto, Crna Gora – 78, BiH – 166 mesto, Albanija -106 mesto, Mađarska – 90 mesto, Bugarska – 51 mesto, Rumunija 150…Na Uing biznis listi za 2018. godinu u otpočinjanju biznisa Srbija je 32, u regisrovanju imovine 57, u brzini dobijanja kredita 55.
Predstavnik Svetske banke rekao je da je Srbija olakšala svoj položaj tako što je usvojila zakone koji regulišu obaveze svih učesnika u poslovanju. Ostalo je da se njena vlada pozabavi strujom, porezima i primenom ugovora. Već se radi na Zakon o katastru i uvođenje E-katastra.
– Nije dovoljno dobeti akte , treba ih primeniti.♦