Negativna reakcija EU posle imenovanja Lazarevića za predavača na VA

Negativna reakcija EU posle imenovanja Lazarevića za predavača na VA

30/10/2017 Off By
Kancelarija visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini saopštila je povodom angažovanja generala Vladimira Lazarevića, koji je u Hagu osuđen zbog ratnih zločina na Kosovu, kao predavača na beogradskoj Vojnoj akademiji, da bi Srbija trebala da poštuje evropske standarde.

“Očekujemo da politički lideri poštuju žrtve prošlih sukoba i da iskreno promovišu pomirenje na zapadnom Balkanu, koje je od suštinskog značaja za stabilnost, mirnu budućnost i prosperitet. Politički lideri treba da predvode sve napore za prevazilaženje teškog nasljeđa prošlosti i da konstruktivno iniciraju međusobno poverenje, dijalog i toleranciju”, navodi se u odgovoru koji je prištinskom portalu Gazetaexpress.com dostavila portparolka EVropske komisije Maja Kocijančić.
U odgovoru se dodaje da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU ne može da odstupa od tih principa, te se imenovanje osobe koja je osuđena za ratne zločine u Vojnoj akademiji smatra protivno evropskim standardima.(Agencije)♦