Konferencija za medije Vučića i Dodika: Srpska lista najveća pobeda na KiM

Konferencija za medije Vučića i Dodika: Srpska lista najveća pobeda na KiM

29/10/2017 Off By

Ranka Čičak

Posle današnjeg sastanka u Predsedništvu Srbije Aleksandar Vučić i Milorad Dodik rekli su novinarima da će se naredna sednica dve vlade održati 10. novembra u Beogradu. Vučić je obavestio Didika da su počeli radovi na predlogu potpunog razgraničenja Srbije sa BiH i da se nada da će do kraja godine granica biti utvrđena:

– Mi ćemo gledati da budemo koperativni, ali da ne naudimo srpskom i drugim narodima koji žive u BiH i Srbiji. Priprema se i deklaracija o srpskom narodu koja će definisati Srbe sa obe strane Drine.
Vučić je upoznao Dodika sa razgovorima kojei je vodio u poslednje vreme sa EU, SAD, Ruskom federacijom:
– Zamolio sam ga da učini sve što može da RS i BiH ubrzaju svoj evropski put. Da krenu u brže reforme koje bi ih približile Evropi. Srbija će nastaviti da pomaže RS. Jačaće kulturne veze. Zajedno ćemo proslaviti iduće godine pobedu u Prvom svetskom ratu, a 2019 godine 800 godina od stvaranje prve srpske arhiepiskopije na čelu sa Raskom Nemanjićem. Što se autoputa tiče Dodik ima predlog da on prolazi kroz Doboj prema Šapcu i Beogradu. Ja sam za to da ide Sarajevo – Požega prema Beogradu tako da spojimo i Bošnjake iz Novog Pazara.
Dodik kaže da razume ulogu koji Vučić i Srbija imaju u regionalnoj stabilnosti ali da Republika Srpska ima problema sa BiH. Žali se na to da sve odluke donose stranci i da oni uglavnom rade protiv Srba.
Na pitanje o analizi rada ruskih medija u Srbiji Vučić je odgovorio da rade mnogi mediji, a da oni sa Zapada primaju veliki novac da napadaju njega i vladu.
Na pitanje o Kataloniji Dodik odgovara da se o različitim aršinima ocenuju događaji na KiM i u Španiji i zaključiuje da je sada pred njihovim vratima zaigrala mečka.
Vučić računa da će biti još napada na njega. Kaže da Srbija neće podržati stvaranje kosvske vojske i da je Srpska lista najveća njegova pobeda na Kosovu:
-Deo javnosti u Srbiji je protiv srpske liste. Zna li neko od vas kako se zove gradonačelnik Leposavića? Niko ne zna, zato što takve ljude niko ne intervijuše. Interijuše gubitnike jer im smeta što su se Srbi pokazali kao faktor jedinstva i ponašaju se upravo onako kako su se Albanci ponašali u bivšoj Jugoslaviji – švrsto i jedinstveno. Zato su se sprdali kad sam se telefonom javio Srbima na KiM da im čestitam pobedu. Samo 2008. je bilo moguće doneti odluku o nezavisnosti Kosova, jer je Srbija tada bila najslabija. Imali ste dva lidera. Jedan je tog dana pobegao u inostranstvo, a drugi organizovao miting u Beoogradu. Sa Srbima na KiM niko ozbiljno nije razgovarao. Sada je Srpska lista jedna od najvećih pobeda Srbije a glasovi na izboriuma su pobeda Srpske liste. Stranci žele da što pre priznamo Kosovo. Ipak smo uspeli da se sačuvamo iako je u Beogradu nekim medijima teško da priznaju pobedu Srpske liste.♦