Patrijarh Irinej razgovarao sa Vučićem

Patrijarh Irinej razgovarao sa Vučićem

28/10/2017 Off By

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa patrijarhom SPC Irinejem, sa kojim je razgovarao o ubrzanju završetka radova na izgradnji Hrama Svetog Save u Beogradu.

Predsednik Vučić i patrijarh Irinej saglasili su se da se radovi na izgradnji završe do 2019. godine, kako bi obeležavanje 800 godina od osnivanja prve srpske Arhiepiskopije bilo održano u novom hramu, jedinstvenog izgleda u svetu.
Dvojica sagovornika razgovarali su i o položaju Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i neophodnosti daljeg ulaganja u očuvanje naših najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika.
Predsednik Vučić upoznao je Njegovu Svetost Patrijarha Irineja sa velikim problemima i pritiscima sa kojima se Srbija suočava u pokušaju očuvanja mira, stabilnosti i sigurnije budućnosti za našu decu.
Predsednik Srbije i Patrijarh saglasili su se da je vitalni cilj srpske države očuvanje njene nezavisnosti i slobode, kao i pravo Srbije da donosi odluke o sebi i svojoj budućnosti bez uplitanja drugih zemalja.
Dvojica sagovornika izrazili su zabrinutost zbog izuzetno niske stope nataliteta u Srbiji, a predsednik Vučić obavestio je Patrijarha o različitim podsticajnim merama kojima će država pokušati da takvu tešku situaciju popravi.♦