Žarko Korać: Poslednjih pet godina nismo čuli šta Vučić misli o idejama Vulina ili Dodika

Žarko Korać: Poslednjih pet godina nismo čuli šta Vučić misli o idejama Vulina ili Dodika

28/10/2017 Off By

 

“Dodik, dakle, radi isto što i Vučić, a Vučić misli isto što i Dodik”, kaže Žarko Korać, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji u intervjuu za bosanski portal Avangarda govori o politici Aleksandra Vučića prema BiH, “Navedite mi jednu Vučićevu izjavu koja pokazuje da se on distancira od Dodikovih prijetnji nezavisnošću RS. Jednu!

Istovremeno, Vučić predsedniku Erdoganu obećava da će obuzdati Dodika, što je smešno. Ako Vučić brani Dejton, onda ga mora štititi od onoga ko ga napada i ruši, a to je Dodik. Skupština Republike Srpske, doduše, bez učešća opzicije, prošle je sedmice izglasala rezoluciju o vojnoj neutralnosti, nakon čega je tek jedna zapadna ambasada sa sedištem u Sarajeva podsetila da, po Dejtonskom sporazumu, takvu odluku može doneti samo suverena država, ne njen entitet. Je li zvanični Beograd reagovao na Dodikovu rezoluciju? Naravno da nije, iako takav akt predstavlja direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. U rezoluciji o vojnoj neutralnosti, na primer, kaže se da će RS slediti Srbiju, što znači – spoljna politika Srbije i RS su jedno. Takve poruke Beograd uporno toleriše”;
O politici Bakira Izetbegovića,Korać je reka: “Bakir Izetbegović, kada je reč o političkom talentu, deluje kao da je svojevremeno greškom zamenjen u porodilištu. U odnosu na svog oca, taj čovek o politici, nažalost, veoma malo zna. Jer, reći da je Alija Izetbegović Bosnu i Hercegovinu ostavio u amanet predsedniku Erdoganu, ne samo da je neshvatljivo, nego je i direktno guranje prsta u oko i Srbima i Hrvatima i Bošnjacima u BiH”;
O konkursu za idejno rešenje spomenika Zoranu Đinđiću na kome je učestvovala i Biljana Srbljanović: “Nedeljnik Vreme nedavno je čitaoce podsetio na intervju Aleksadra Vučića, u kojem on kaže da se u životu napio svega dva puta: prvi put kada mu se rodio sin, drugi put kada je Đinđić ubijen. Učestvovati na konkursu koju raspisuje takva ličnost, za mene je, izvinite, nedostojno”
O licemernom ćutanju Zapada: “Poslednje izjave ambasadora Nemačke u Beogradu, koji kaže da u Srbiji možda ima nekih sitnih problema, a da u suštini sve dobro funkcioniše, najblaže rečeno su problematične. Taj čovek ni reči nije rekao o rehabilitaciji generala ratnih zločinaca, o gušenju slobodne reči i slobodnih medija, o linču i progonu političkih protivnika od strane režima Aleksandra Vučića…”
O uticaju Rusije na region Korać je rekao: “EU i dalje ne postavlja pitanje – zašto su ruski agenti baš na terirtoriji Srbije kovali plan za rušenje vlasti u Podgorici, kao i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Možda zato što su se u Srbiji osećali sigurno i bezbedno? EU pokazuje razumevanje za partijsku državu koju je Vučić stvorio, za gušenje slobode govora i političkog delovanja, za sve otvorenije približavanje Beograda Moskvi, uverevajući nas, pritom, da predsednik Srbije zapravo svoju zemlju odlučno vodi u Evropu. Kakva to Srbija stiže u EU? Kakva?! Da li je Evropi zaista prihvatljiva država u kojoj presuđeni ratni zločinac, general Vladimir Lazarević, predaje mladim oficirima u visokoj vojnoj školi; u kojoj isti zadatak ima general Božidar Delić, onaj koji je 5. oktobra 2000. svoju jedinicu pripremao za dejstvovanje po demonstrantima.
Srbija, naime, tvrdi da želi članstvo u EU, dok se istovremeno žestoko drži svojih veza sa Moskvom”, kaže profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, psiholog Žarko Korać.
“Doduše, Aleksanadar Vučić očito razume ono što nisu razumeli ni Boris Tadić, ni Vuk Jeremić: Zapad u ovom momentu isključivo interesuje odnos Beograda i Prištine; zato tako nemo posmatra ubrzano vraćanja Srbije na političke pozicije koje je imala devedesetih. Isključujući rat. Ostalo je isto.”♦