LSV: Tomislav Nikolić štiti interese Rusije, a ne Srbije

LSV: Tomislav Nikolić štiti interese Rusije, a ne Srbije

28/10/2017 Off By

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine ne želi da se meša u unutarpartijske odnose u Srpskoj naprednoj stranci. Ne smatra da je bitno pitanje zašto Tomislav Nikolić nije prisustvovao obeležavanju rođendana i slave stranke, ali postoje mnogo značajnija pitanja na koja bi mogao da odgovori bivši predsednik Srbije.

Poznato je da je Nikolić već pet meseci na funkciji predsednika Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, te se nameće pitanje koji su rezultati postignuti u prvih 150 dana rada Saveta.

LSV smatra da je Nikolić dužan da obavesti javnost Srbije da li je sa partnerima iz Ruske Federacije razgovarao o nedopustivo niskom iznosu rudne rente koju Gaspromnjeft plaća u Srbiji.

Podsećanja radi, umesto zakonom propisanih sedam odsto, po međudržavnom sporazumu partneru iz Rusije omogućeno je da rudnu rentu plaća svega tri procenta, što je daleko manje od evropskog proseka koji iznosi od 10 posto do 12 posto, a u Ruskoj Federaciji oko 20 posto.

Nedopustivo je i Nikolićevo ćutanje o činjenici da NIS, koji je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta, godinama nije plaćao taksu za proizvodnju i uvoz maziva, te je na taj način država oštećena sa 1,5 miliona evra godišnje ili više od devet miliona evra od 2010. godine do danas.

Ovakvo ponašanje bivšeg predsednika Srbije Tomilsava Nikolića je, blago rečeno, skandalozno i nedopustivo.

Tražimo hitne odgovore na ova pitanja, a ako ih ne bude nadamo se da će Vlada Srbije reagovati i smeniti Nikolića sa ove pozicije.(Press LSV)♦