Mihajlovićeva na ekonomskom samitu citirala Hanibala: “Ili ćemo pronaći put ili ćemo ga napraviti!”

Mihajlovićeva na ekonomskom samitu citirala Hanibala: “Ili ćemo pronaći put ili ćemo ga napraviti!”

23/10/2017 Off By

 

Na Sedamnaestom Srpskom ekonomskom samitu, koji je otvorila Ana Brnabić, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dr Zorana Mihajlović, je rekla da su ciljevi u oblasti infrastrukture u narednom periodu vezani za realizaciju novih projekata koji će povezati Srbiju sa susedima, kao i smanjenje nefizičkih barijera, koje ometaju da se roba i putnici brže kreću unutar regiona.

Mihajlovićeva je rela da je “Srbija u prethodne tri godine po indeksu globalne konkurentnosti napredovala za više od 20 mesta, ali to nije dovoljno i potrebno nam je mnogo više povezivanja i unutar zemlje i sa regionom“. Dodala je i da se to odnosi ne samo na fizičke, već i na nefizičke barijere, na čijem uklanjanju Vlada već radi sa Crnom Gorom, Makedonijom, kroz izgradnju mosta Ljubovija – Bratunac, ali i sa Rumunijom, Bugarskom i Mađarskom, kako roba ne bi po nekoliko sati stajala na granicama.
-Kad su Hanibalu govorili da je nemoguće da kamilama pređe Alpe, on je na to odgovorio: „To zavisi od nas, ili ćemo pronaći put ili ćemo ga napraviti.“ Isto razmišljamo i mi kao vlada, jer su razvoj infrastrukture i povezivanje nešto od čega zavise budućnost i ostvarenje višeg standarda od onog koji imamo danas”, rekla je Mihajlovićeva.
Ona je još rekla da, za razliku od prethodnih godina, kad su političari samo govorili da je Srbija lider u regionu, ona danas jeste lider u centralnoj i istočnoj Evropi kad je reč o infrastrukturnom povezivanju. “Srbija je najkraća ruta između Istoka i Zapada i zato sve što radimo, radimo da iskoristimo naš strateški položaj. Drugačije vas i u svetu gledaju kad preko vaše teritorije prolaze najvažniji infrastrukturni koridori, a to je uslov i za više investicija i radnih mesta. Sa 270 kilometara auto-puta koje smo pustili u saobraćaj, imamo pedesetak novih fabrika uz njih i oko 12 miliona vozila više nego pre tri godine”, dodala je potpredsednica Vlade.♦