Modernizacija Rafinerije Pančevo: nestaće sumpor iz mazuta!

Modernizacija Rafinerije Pančevo: nestaće sumpor iz mazuta!

23/10/2017 Off By

Ranka Čičak

U Rafireniji nafte Pančevo danas je proslavljen početak izgradnje postrojenja za dupoku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja. To je druga faza moderniczacije rafirenije. Prisustvovali su Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine, Aleksandar Antić ministar rudarstva i energertike, Aleksandar Čepurin ruski ambasador u Srbiji, Aleksandar Djukov predsednik Upravnog odbora Gasprom Njefta, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Ova modernizacija koštaće 300 miliona evra, više od svih investicija u narednih nekoliko godina. Sve će biti završeno za dve godine. Tada će NIS postati najmodernija u Evropi. Nafta će se prerađivati 99,2 posto, dok se sada koristi najviše 86 posto. Prestaće se sa proizvodnjom mazuta sa visokim sadržajem sumpora.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će od ove modernizacije i Srbija imati velike koristi. Planira se i nova cena gasa.
U izjavi novinarima posle svečanosti Vučić je pohvalio uspeh srpske liste na lokalnim izborima u KiM.
Novinar Pinka molio ga je da oceni neuspeh miljenika opozicije Olivera Ivanovića. Rekao je:
– Ako ste mislili da govorim o našim političkim protivnicima u Beograd ne koristim zato ovakvu priliku. A i ne znam šta bih rekao. Za uspeh nije dovoljno sedeti u toploj sobi i napisati po nešto. Naš narod na KiM zna ko se bori za njegove interese i rešava njegove probleme.Tako su ljudi i glasali. Srbi su po prgvi put postali jedinstveni. Oni su manje posvađani nego Albanci. Mnogi su spolja želeli da postoje različite političke opcije kod Srba i da Srbi nikada ne mogu da ostvare svoje interese. Što se opozicije tiče, da ona nije podržala neke kandidate, oni bi dobili više glasova.
Posle pisanja današne štampe o razlozima što Tomislav Nikolić nije došao na proslavu devetog rođendana SNS, partije koju je on osnovao, novinarka N1 pitala je Vučića da li on o tome nešto zna.
Odgovorio je: “Ja znam da vi sa N1 niste zainteresovani za bilo šta osim ako možete nešto da napadnete SNS. Ja imam dobre odnose sa Tomislavom Nikolićem, a njegova je stvar da li negde želi ili ne želi da dođe. To je trebalo da pitate njega. Nas dvoje dobro sarađujemo. U petak smo se videli i razgovarali o odnosima sa Kinom i Rusijom. U subotu smo zajedno bili u Kragujevcu. I kada ja ne budem predsednik SNS, a nećete dugo čekati da tako nešto vidite, pojavljivaću se na svim manifetsacijama SNS ukoiliko me budu pozivali. Siguran sam da i Toma voli SNS.♦