Ana Brnabić posle otvaranja MSU: od sutra nastavljamo sa renoviranjem Narodnog muzeja

Ana Brnabić posle otvaranja MSU: od sutra nastavljamo sa renoviranjem Narodnog muzeja

20/10/2017 Off By

Ranka Čičak

Povodom otvaranja renovirane zgrade Muzeja svremene umetnosti večeras je na svečanom prijemu predsednica Vlade Ana Brnabić rekla da je kultura u fokusu njene vlade i jedno od njenih strateških usmerenja:

– Umesto sujete koja je danas u svakom segmentu našeg života i društva na projektu ponovnog oživaljavanja MSU udružila su se naša tri velika umetnička brenda – MSU, Beogradski festival igre i Beogradska filharmonija. Takav je način rada potreban za naš napredak. Potreban nam je timski rad kako bi gradili kulturu i umetnost. To je Srbija za koju se ja zalažem. Već od sutra se nastavljaju radovi na Narodnom muzeju. Radimo na planiranju nove koncertne zgrade kojom će Srbija moći da se ponosi. Kao predsednica Vlade podržala sam i projekat Karavana igre čije će programe videti petnaest gradova. Do sada je Karavan bio u Nišu, Pirotu, Negotinu, Vranju i Smederevu, a doćiće i u Kragujevac, Kraljevo, Suboticu, Novi Pazar, Vršac, Šabac, Valjevo, Užice, Čačak i Zrenjanin.
Prijemu je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Pošto je deset godina bila zatvorena za javnost, zgradsa MSU danas je otvorena izložbom “Sekvence – umetnost Jugoslavije i Srbije MSU”. Autor izložbe je Dejan Sretenović.
Narednih sedam dana zgrada MSU biće otvorena danonoćno i publika će u bilo koje doba moći besplatno da obiđe zgradu i izložbu. Planiran je i program u saradnji sa Beogradskom filharmonijom i Beogradskim festivalom igre.
Zgrada Muzeja zidana je od 1960. do 1965. godine. Prva faza rekonstrukcije počela je davne 2007. godine.♦