Crveni krst Srbije obeležio 18.oktobar-Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Crveni krst Srbije obeležio 18.oktobar-Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

18/10/2017 Off By

 

Crveni krst Srbije večeras je (18.oktobra) u 18 časova u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu obeležio Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Obeležavanje je započelo igrokazom “zamrznutih slika” u kome su volonteri Crvenog krsta ukazali na opasnosti i posledice koje nosi ovaj problem i istakli mere zaštite za mlade ljude, koji su najčešće žrtve trgovine ljudima. Održana je i pozorišna

predstave “Rasprodaja” amaterskog pozorišta iz Šida. Predstava je održana u „Teatru 78,“. Glumaci u predstavi su učenici i studenti- volonteri Crvenog krsta. Kolažne scene prikazuju vrbovanje žrtava, uvlačenje u zamke trgovaca ljudima, surovu eksploataciju i patnju kroz koju prolaze žrtve ali i mere predostrožnosti koje svaki pojedinac može preduzeti kako bi zaštitio sebe i svoje bližnje. Predstava na kreativan i inovativan način prikazuje složenost problema i položaj žrtava trgovine ljudima ,a ista predstava je u organizaciji Crvenog krsta Srbije izvedena i 2013. godine. u Beogradskom dramskom pozorištu.
Obeležavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima Crveni krst Srbije obeležava uz podršku Danskog Crvenog krsta i Španskog Crvenog krsta, fondacije Unitas, Vikimedije Srbije i Teatra 78.
Evropska Komisija je 2007. godine proglasila 18. oktobar za Dan borbe protiv trgovine ljudima. Od tada se u svim zemljama članicama EU organizuju aktivnosti na nacionalnom nivou kojim se želi skrenuti pažnja javnosti na opasnosti i posledice trgovine ljudima. Događaji koji se organizuju tim povodom imaju veliki preventivni značaj, jer informišu javnost o ovom fenomenu, koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava. Posledljih deset godina u Republici Srbiji se ovaj datum obeležava kao i u drugim zemljama Evrope– konferencijama, tribinama i drugim relevantnim aktivnostima koje dodatno rasvetljavaju problem pred očima javnosti.
U saradnji sa Vikimedijom Srbija, i fondacijom Unitas u Univerzitetskoj biblioteci U Beogradu organizovan je i seminar “Znanjem protiv trgovine ljudima” na kom su kao predavači učestvovali vršnjački treneri Crvenog krsta Srbije u oblasti prevencije trgovine ljudima . Učesnici ovog seminara su i studenti koji su se konkursom plasirali za ograničen broj mesta, a njihovi članci će biti objavljeni na vikipedijinom sajtu i dostupni široj javnosti na korišćenje.♦