Beogradski sajam: 22. oktobra otvara se 62. sajam knjiga!

Beogradski sajam: 22. oktobra otvara se 62. sajam knjiga!

18/10/2017 Off By

Ranka Čičak

U nedelju u 18 časova akademik Miro Vuksanović svečano će otvoriti 62. Međunarodni Sajam kniga u Beogradu. U ime zemlje počasnog gosta govoriće Karl Markus Gas austrijski pisac. Zemlju počasnog gosta ove godine čine četiri zemlje čiji je maternji jezik nemački. To su Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn.

Posetiocima će biti prikazano hiljadu kniga savremenih autora iz sve četiri zemlje. Beogradska publika će imati čast da premijerno vidi čak 350 naslova.
Svakog dana Sajma, a i na večernjim programima na različitim lokacijama u gradu lično će se pretstavljati publici poznati pisci kao što su Karl Markus Gaus, Herta Miler, Marsel Bajer, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nađ Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentin Grebner, Luč Ratenov i Katrin Regla. Ovaj Program počasnih godstiju nazvan je Četiri zemlje jedan jezik.
Pored zemalja germanskog jezičkog područja na Beogradskom sajmu će svoje knjige prikazati izdavači iz Angole, Belorusije, BiH, Indije, Irana, Japana, Kanade, Kine , Makedonije, Rumunije, Rusije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Ujedinjenih arapskih emirata.
Među gostima koji se željno očekuju su i Jevgenij Vodolazkin, Marsel Bajer, Angela Rihter, Gabrijela Šubert, Robert Hodel, Ala Tatarenko, Andrej Bazilevski, Nikola Malović.
Za vreme Sajma će se prikazati izdavaštvo za mlade. Četvrtsak, 26 oktobar proglašen je za školski dan, a porodični dani su u ponedeljak i utorak.
Pripremljeno je 11 sajamskih izložbi posvečenih istorijskim događajima i ličnostima.
Najvažnija priznanja Sajma su Izdavač godine i Izdavački poduhvat godine. Sajam će trajati do 29. oktobra. Cene uklaznica su 250 dinara, grupne posete 150, a oni koji žele svakog dana da imaju ulaznicu treba da odvoje 900 dinara. Parkin kao i ivek je najskuplji – 100 dinara na sat.♦