Godišnjica BIA-e bez najavljenog Aleksandra Vučića!

Godišnjica BIA-e bez najavljenog Aleksandra Vučića!

17/10/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Iako najavljen i očekivan, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije danas došao na Svečanu akademiju povodom obeležavanja Dana Bezbednosne informativne agencije. Venac pred ploču sa imenima izginulih članova položili su direktor BIA-e Bratislav Gašić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Od formiranja Službe državne bezbednosti poginulo je ukupno 99 članova od kojih 18 na Kosovu.


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otakazao je učešće na današnjoj manifestaciji povodom obeležavanja dana Bezbednosno informativne agencije, zbog toga što nekoliko novinara iz različitih redakcija nije dobilo odobrenje da prisustvuje svečanosti.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić smatra da pravo na izveštavanje i slobodu informisanja nikome ne može da bude uskraćeno i zahteva od državnih organa Srbije da slobode i prava svih građana, bez obzira na njihovu političku orijentaciju, poštuju i garantuju.
Predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno poput mnogih političkih lidera koji ne dozvoljavaju ulazak drugačije mislećih novinara na svoje događaje, ili im, pak, uskraćuju odgovor na postavljena pitanja.
Transparentnost i otvorenost u radu moraju da budu osnovni način delovanja i funkcionisanja javne vlasti.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestita svim pripadnicima BIA na izvrsnim rezultatima koje su postigli u očuvanju bezbednosti zemlje, sigurnosti svih njenih građana, borbi protiv korupcije i kriminala.
„Čestitam vam na predanom radu, ogromnom trudu i energiji, a zbog složenosti prilika u svetu i našem okruženju, očekujem od vas još veću požrtvovanost i borbu za interese građana Srbije i naše otadžbine“.

Direktor BIA-e zahvalio je Aleksandru Vučiću na podršci agenciji i na tome što je svojim odnosom prema Službi dao ogroman potsticaj njenom uspešnom radu:
– Predsednik je pomogao da se u uslovima fiskalne konsolidacije našim ljudima povećaju plate, poboljšaju uslovi rada i broj zaposlenih u službi.
Gašić je potsetio na 17 oktobar 1899. godine kada je u Ministarstvu unutrašnjih dela Kraljevine Srbije formirano Odeljenje za poverljive policijske poslove koje se brinulo o “unutrašnjem državnom poretku i opštoj zemaljskoj bezbednosti”.
Od tada se mnogo promenilo a ova Služba koja je meljala imena uvek je delila sudbinu naroda:
– Svetski poredak koji je gotovo dotakao unipolarnost, ponovo traži ravnotežu između Istoka i Zapada. Rađaju se novi centri moći. Borba koja se vodi za dominaciju i resurse prelama se i na našem prostoru. Do sada smo se uspešno borili protiv terorizma, separatizma i delovanja stranog faktora i organizovanog kriminala. U proteklim mesecima imali smo više visokorizičnih skupova koji su prošli u apsolutnom redu bez ijednog incidenta. U budućnosti ćemo više pažnje posvetiti zaštiti naše ekonomske bezbednostzi i prikupljanju informacija u borbi protiv korupcije i kriminalnog delovanja.♦