Makedonija: Pobeda Socijaldemokrata na lokalnim izborima

Makedonija: Pobeda Socijaldemokrata na lokalnim izborima

16/10/2017 Off By

 

Državna izborna komisija (DIK) Makedonije objavila je noćas prve preliminarne rezultate lokalnih izbora, prеma kojima kandidati za gradonačelnike vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) vode u 49 opština, a opozicionog VMRO DPMNE u 10.

Na osnovu obrađenih glasova koji su obrađeni do 01.00 kandidati za gradonačelnike najveće stranke etničkih Albanaca u Makedoniji DUI vode u 12, a devet drugih partija, koalicija i grupa građana vode u ostalim opštinama, rekao je predsednik DIK Aleksandar Čičakovski na konferenciji za novinare. Do jedan sat posle ponoći u DIK je obrađeno 60,59 procenata od glasova izašlih birača. DIK u roku od 12 sati od zatvaranja biračkih mesta mora da da potpune preliminarne razultate, a to bi, preme rečima Čičakovskog, moglo da se desi danas oko 11 ili 12 časova.
Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) proglasio je sinoć pobedu na lokalnim izborima. Na konferenciji za novinare u nedjelju uveče SDSM je objavila da je izvesno da je pobedila u prvom krugu u 39 opština, prema podacima koje je ta stranka obradila dva sata posle zatvaranja birališta. U skopskoj opštini Centar i u više gradova, među kojima su Bitolji i Ohrid, pristalice SDSM, stranke Zorana Zaeva, su počele da slave pobedu nad partijom Nikole Gruevskog VMRO DPMNE.
Najveća opoziciona partija u Makedoniji VMRO DPMNE ocenila je da je izborni dan za lokalne izbore protekao “uz brojne neregularnosti i kršenje Izbornog zakona”. Član Izvršnog komiteta te stranke Nikola Srbov je rekao da je vladajuća stranka SDSM uzurpirala državne resurse, da je vršen pritisak i da su građani organizovano prevoženi na glasačka mesta.
Inače, na šestim lokalnim izborima u Makedoniji više od 1,8 miliona glasača imalo je pravo da bira gradonačelnike i odbornike u 80 opština i u Skoplju. U izbornoj trci učestvovalo je 19 partija i koalicija, kao i 64 grupa birača.
Državna izborna komisija (DIK) je saopštila da je izlaznost birača do 17 časova bila 49,14 odsto. Na parlamentarnim izborima prošlog decembra, izlazak do 17 časova je bio veći od 60 odsto, a na prethodnim lokalnim izborima 2013. godine, odziv birača do 17 sati bio je nešto ispod 58 odsto.
Iz Demokratske unije za integracije (DUI) ocenjuju da su izbori prošli u mirnoj, pravednoj i demokratskoj atmosferi, i da su za njih prihvatljivi. Portparol izbornog štaba DUI Arber Ademi rekao je da je izborni proces prošao u skladu sa evropskim standardima. Portparol Centralnog izbornog štaba pokreta Besa Faton Fazliu je istakao na pres-konferenciji da je “bilo pokušaja da se uznemiri izborni proces i kupuju glasovi”.
“Bile su nepravilnosti na nekoliko biračkih mesta i pokušaji da se izazovu incidenti od strane političkih partija koje znaju da će izgubiti izbore, ali reakcija organa za sprovođenje zakona je do sada pokazala da izborni proces neće biti doveden u pitanje”, rekao je Fazliu.♦