Skupština Srbije: Nacionalna akademija – škola za partijske kadrove!?

Skupština Srbije: Nacionalna akademija – škola za partijske kadrove!?

09/10/2017 Off By

 

Zakon o formiranju Nacionalne akademije za javnu upravu dobio je danas, u danu za amandmane šamare i s leva i desna opozicionih poslanika.

Dok su jedni tvrdili da je ovo usklađivanje sa evropskim propisima, ostali su Nacionalnu akademiju nazvali mestom gde će se jačati partijsko zapošljavanje onih koji su na vlasti.
Marinika Tepić iz grupe slobodnih poslanika poručuje predlagačima ovog zakona da im Akademija neće pomoći da od lenjih službenika naprave vredne, od kriminalaca- anđele, a da će povećati stranačko zapošljavanje:
– Možete i univerzitet da napravite, ali to vas neće spasiti partokratije, rekla je Tepićeva.

Gorica Gajević predlaže da se prvo prebroji koliko ima zaposlenih u javnoj upravi – 450 ili 500 hiljada ljudi?
Boško Obradović iz Dveri podsetio je vladajuće stranke da su obećale ukidanje svih nepotrebnih državnih agencija i smanjenje državne birokratije i ukidanje stranačkog zapošljavanja:
– Ovo nije nikakva Nacionalna akademija za državnu upravu, već partijska akademija SNS i SPS o državnom trošku. Želite da građani Srbije plaćaju usavršavanje vaših partijskih kadrova u državnoj upravi.
Ministar Branko Ružić zaposlio je sve svoje iz SPS u državnoj upravi. Da ne postoji stranačko parazitski sistem, koji je kancer našeg društva, imalo bi smisla doneti jedan ovakav zakon. Ovde vam nedostaje i član da će se ispitati sve kupljene diplome u državnoj upravi, izbaciti svi partijski zaposleni, zatim oni koje ste zaposlili da zataškavaju vaše krađe? Od 27 godina višestranačja SPS je 25 godina na vlasti i jede ovu državu. To nije znanje, to je lopovluk. Ako vi, gospodo iz naprednjaka da se obračunate sa bivšim režimima, obračunajte se konačno sa SPS koja vam sedi u Vladi i 25 godina pljačka ovaj narod. Gde vam je borba protiv kriminala i korupcije? Gde su tajkuni u zatvoru, gde je istina o svim aferama iza kojih stoji SPS. To su afere koje nikada nisu procesuirane i još stoje u fiokama policije i pravosuđa. SPS je na vlasti kako bi SNS imala vladajuću većinu. Jesam li ja, gospodine Ružiću imao tajne sastanke sa Darkom Šarićem, ili lider vaše stranke? SNS je kriva što je sakrila istinu o sprezi vrha države i vrha kriminala.
Vladimir Orić odgovorio je Obradoviću optužbom da je prvi posao i on sam dobio u biblioteci, gde ga je po partijskoj liniji zaposlio Velimir Ilić:
-A Dragan Đilas mu je formirao udruženje , finansirao kampanju, rekao je Orić.
Branko Ružić ne vidi šta je loše u tome da svaki rukovodilac u svom kabinetu zaposli one kojima najviše veruje.
Radoslav Milojčić primetio je da ovaj zakon pokazuje kako vladaoci SNS iz svojih blindiranih automobila ne vide 50.000 gladne dece u Srbiji. SNS je 130 hiljada radnih mesta otvorila za svoje članove. Zaposlili su 50 hiljada svojih botova.
Podržao ga je Boško Obradović podatkom kako su svi odbornici SPS u prethodnom mandatu Skupštine grada Kraljeva zaposliliili sebe lično ili članove svojih porodica u javnim preduzećima.Šef odborničke grupe SPS je prvo zaposlio sebe, a zatim i svog muža u Elektroprivredi Srbije:
– A gospodin koji vodi SPS u Kraljevu i koga zovu mali Ružić, zaposio je svoju rođenu sestru i svoju ćerku u republičkom i loklalnom javnom preduzeću.Nisu izuzetak ni oniu SNS. Po ugovorima o privremenom i povremenom zapošljavanju, ubacuju svoje ljude u Telekom i Elektrorivredu.
Sve ovo naljutilo je Aleksandra Martinovića, pa je pomenuo presudu Prvog opštinskog suda u Beogradu protiv Dragana Šutanovca i pitao kako je moguće da neko ko je ministar odbrane stekne imovinu koja se pominje u ovoj presudi:
-Šutanovac je 8 jula 2012 godine imao 177.168 dinara i 5654 evra i 6.122 dolara kod Komercijalne banke. U istoj banci imao je i druge račune.Na njegovo ime 56.ooo evra. Žena mu je kod Hipo Alpe Adria banke imala 90.000 evra. On je kod Inteze oročio 260.856 evra, a njegova žena 175.000 evra.Da ne govorimo o skupim umetničkim slikama, od kojih su neke sigurno petog oktobra uzeo iz ove Skupštine.
Martinović je zatim pročitao podatke o svim placevima koje Šutanovac ima na opštini Vračar, a spisak je podugačak.
Goran Ćirić reagovao je na klevetanje Šutanovca:
– Presuda koju je Martinović čitao je oslobađajuća.Dosta je 5 godina torture nad Šutanovcem i njegovom porodicom.♦