Konferencija za medije Vučića i Stlijanidesa: EU zadovoljna odnosom Srbije prema izbeglicama

Konferencija za medije Vučića i Stlijanidesa: EU zadovoljna odnosom Srbije prema izbeglicama

09/10/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i evropski komesar za humanitarna pitanja, Hristos Stlijanides razgovarali su danas o migrantskoj krizi i rekli novinarima da su zadovoljni odnosom srpskog naroda prema ljudima koje je muka naterala da napuste svoje kuće i potraže spas na zapadu.

Predsednik Vučić je rekao da je Srbija dosta uradila, ali da je čeka još dosta posla i da bi pomoć Evrope bila dragocena:
-Već smo dobili za migrantsku krizu 80 miliona evra i to je za nas veliki novac.
Gospodin Stlijanides zahvalio je Srbiji na velikom angažovanju:
-Srbija je ključni partner Evrope u upravljanju izbegličkom krizom. Evropska komisija a i ja cenimo vaš ljudski pristup izbeglicama. I gospodin Junker je to nedavno rekao. EU želi da nastavi da podržava Srbiju u rešavanju migrantske krize. Vaš narod je dobar i darežljiv. I sam je prolazio kroz teška vremena. Srbija je član mehanizma civilne pomoći EU. A mi ćemo biti uvek tu, da vas pomognemo u nekoj budućoj krizi. Sto se svetskog problema migrantske krize tiče, smatramo da ne postoji humanitarno, već političko rešenje.Treba se fokusirati na uzroke problema u Siriji, Iranu i Iraku i njih rešiti.

Na pitanje da li su Vučić i Stilijanides razgovarali o dvostrukim aršinima u ocenjivanju problema Kosova i Katalonije, gost nije konkretno odgovorio:
-Treba nastaviti dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.Ja dolazim sa Kipra i znam šta je konflikt, ali mi moramo da gledamo budućnost naših naroda kroz evropsku perspektivu.
Vučić je govorio gostu koliko je teško Srbima da razumeju različite aršine u ocenjivanju kosovskog i katalonskog problema. Na pitanje novinara da li je o tome napisano pismo i kada će biti poslato u Brisel, srpski predsednik kaže da je napisano, ali će pričekati sa slanjem, dok ga i Vlada pročita:
– Zamoljeni smo da pričekamo, kako ne bi pravili probleme našom španskim prijateljima. Moramo biti veoma pažljivi. Da li mislite da ja ne primećujem izjave Edija Rame kako Srbija napreduje ka EU, iako još nije prizala Kosovo? Ne odgovaram. Ne odgovaram ni na klevete visokih hrvatskih rukovodilaca da sam četnik. Niko iz moje pordice nije bioni četnik ni partizan. Bili su obični Srbi. Ja nisam u ulozi da govorim teške reči. Jasno je da ćemo za pravdu morati da se borimo i da ćemo uvek samo mi biti krivi.A jasno je da je na KiM stradalo najviše Srba i Bošnjaka. Borićemo se radom i dobrom ekonomijom.I posle svega onoga što mi se dogodilo u Srebrenici, pozivam Srbe da ne govore ništa protiv komšija Bošnjaka. A istina neće moći da se sakrije.kraj♦