Sednica Vlade Srbije: Zlatibor i Radan parkovi prirode

Sednica Vlade Srbije: Zlatibor i Radan parkovi prirode

06/10/2017 Off By
Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici predloge uredbi o proglašenju parkova prirode Zlatibor i Radan.

Prema svojoj geološkoj i biološkoj raznovrsnosti ove oblasti zaslužuju status reprezentativnih primera na teritoriji Republike Srbije. Uredbe omogućavaju zaštitu šumskih staništa i očuvanje divlje faune, kao i nepokretnih kulturnih dobara.
Park prirode „Zlatibor“ obuhvata blizu trećine celokupne flore Srbije, od kojih su mnoge od nacionalnog i međunarodnog značaja, dok se u sastavu parka prirode „Radan“ nalazi najveći i najviši vulkanski kompleks u Srbiji.
Za upravljača ovih zaštićenih oblasti predloženo je Javno preduzeće „Srbijašume“.

Vlada Republike Srbije donela je Predlog odluke o otvaranju konzulata Republike Srbije u Antaliji u Republici Turskoj i Pertu u Australiji. Predlog je zasnovan na potrebi širenja mreže počasnih konzula Republike Srbije u ovim državama. Otvaranjem konzulata olakšala bi se saradnja u oblastima kulture, turizma i ekonomije i omogućilo privlačenje novih investicija.

Vlada Republike Srbije donela je Predlog o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Indonezije. Ovim bi se u potpunosti ispoštovao princip reciprociteta, jer su za građane Srbije tokom 2016. godine ukinute vize za ulazak u ovu državu.

Vlada je donela na današnjoj sednici Predlog zaključka o usvajanju sporazuma o bespovratnim sredstvima iz Trust fonda više donatora za razvoj statističkih kapaciteta III za sprovođenje Akcionog plana za otvaranje podataka u Srbiji, između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i programa Ujedinjenih nacija za razvoj „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“.

Otvaranje podataka u Srbiji omogućilo bi veću transparentnost i efikasnije pružanje javnih usluga, što bi građanima olakšalo svakodnevnicu, a privatnom sektoru poslovanje i jednostavniju primenu poslovnih ideja i kreativnog poslovanja.

Otvaranje podataka takođe bi značilo i približavanje Srbije evropskim administrativnim standardima. Projekat je započet u avgustu 2017. godine, a predviđeno je da traje do decembra 2019. godine.(Press Vlada)♦