Ministarstvo prostora i Ne(da)vimo Beograd: prezentaciju građanskih pokreta iz Napulja

Ministarstvo prostora i Ne(da)vimo Beograd: prezentaciju građanskih pokreta iz Napulja

06/10/2017 Off By

 

Kolektiv Ministarstvo prostora i Inicijativa Ne(da)vi mo Beograd organizuju prezentaciju građanskih pokreta – Kritična masa (Massa Critica) i Za slobodan Banjoli (Bagnoli Libera), koji dolaze iz Napulja.

Prezentacija i razgovor će se održati u subotu, od 18 časova, u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Birčaninovol 21.
Kada se spomene Italija i grad Napulj, verovatno nam najpre na pamet padaju mafijaški klanovi, Kamora, pica, pasta i vespe. Međutim, pored ovoga, Napulj već godinama svoju reputaciju gradi i kao poprište vibrantne političke scene i inovativnog građanskog organizovanja.
Već više od dvadeset i pet godina, građani Napulja vode borbu za Banjoli, bivšu industrijsku oblast na samoj obali mora, koja je pod stalnom pretnjom nestanka u vrtlogu spekulacija građevinskim zemljištem. Nakon godina protesta, aktiviranja društvenih centara, organizovanja kulturnih događaja, debata o viziji razvoja grada, građanski pokreti, među kojima i Za slobodan Banjoli, od 2015. godine deluju udruženi u okviru šire platforme pod nazivom Kritična masa.
Ova platforma uspela je da nametne temu i otvori prostor za dijalog i sa lokalnom samoupravom, pa je i gradonačelnik Napulja, Luiđi De Mađistris, otvoreno podržao društvene pokrete i borbu za očuvanje Banjolija, što je u velikoj meri doprinelo i njegovom reizboru, 2016. godine. Danas u Napulju, gradu sa velikim društvenim problemima, posle neprestanih protesta i borbi postaje jasno da se o razvoju grada i drugim suštinskim pitanjima vodi ozbiljan dijalog i sa društvenim pokretima, građanima i građankama kojih se ta pitanja i direktno tiču.
Na ovom događaju, imaćemo priliku da razgovaramo sa aktivistima ovih pokreta, Danijelom Kazolom (Daniele Casola) i Darijom Oropalom (Dario Oropallo), da saznamo više o borbi za Banjoli, ali i drugim poljima borbe u italijanskim gradovima.
Razgovor će biti održan na engleskom jeziku, bez prevoda.
Program se realizuje u okviru projekta “Ka drugačijem gradu”, koji je omogućen uz podršku Hajnrih Bel fondacije u Beogradu.♦