Srbija protiv dva aršina Evropske komisije!

Srbija protiv dva aršina Evropske komisije!

02/10/2017 Off By

Ranka Čičak

Posele hitnog sastanka Vlade Srbije sa predsednikom Republike gde je bila i predsednica Skupštine, kao i načelnik Generalštaba, premijerka Ana Brnabić rekla je novinarima da se razgovaralo oko stava Evropske komisije povodom referenduma u Kataloniji i pitanja francuskog novinara o paraleli između Katalonije i Kosovo i Metohije:

– Iznenaduo nas je stav EK i sve što je govorio njen portparol. Ja sam obeležila neke stvari – šta mi sve treba sada da pitamo Evropsku komisiju, jer ovde je mnogo nelogičnosti i ne fer stvari prema Srbiji. Kao vlada smo hteli da reagujemo, ali poštoi se radi o ozbiljnim stvarima mi smo se konsultovali sa svim važnijim institucijama u zemlji. U ovom trenutku i predsednik Srbije i Vlada spremaju pismno za EK. Tu ćemo dati naše viđenje stvari i postaviti neka pitanja. Pismo ćemo poslati i svim ostalim državama. Onima koje nisu priznale takozvanu državu Kosovo da se zahvalimo još jednom i damo im na znanje koliko je bilo važno što nisu priznali Kosovo i koliko su bili u pravu kada su branili međunarodno pravo i verovali u njega. Pišemo i onima koji su priznali Kosovo. Možda i oni imaju neke odgovore.
Prvo pitanje – kako se može reći da su španska pokrajina i KiM neuporedivi jer je Španija članica Evropske unije? Da li međunarodno pravo važi za EU i postoji neko drugo međunardno pravo koje važi za sve ostale države – ne članice?
Ili postoji jedno međunardno pravo i neke norme i standardi koji važe za sve?
Dali to znači da bi ovakav referendum važio u nekoj državi koja nije članica?
Premijuerka će svoje i Vučićevo psmoi odneti u Brusel 10 oktobra.♦