Državno takmičenje Crvenog krsta: Prva pomoć pri povredama na radu

Državno takmičenje Crvenog krsta: Prva pomoć pri povredama na radu

01/10/2017 Off By

 

Državno takmičenje ekipa prve pomoći Crvenog krsta Srbije u pružanju prve pomoći i realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja održano je juče 30. septembra na Rudniku.


Na konferenciji za medije novinarima su se obratili dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije, Marina Furtula, v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Jadranka Dostanić, predsenica Skupštine opštine Gornji Milanovac, Aco Ilić, direktor kompanije Rudnik i flotacija Rudnik d.o.o. .
Ovo je najveća i najmasovnija manifestacija koju Crveni krst Srbije organizuje svake godine i koja okuplja preko 600 volontera Crvenog krsta iz cele Srbije.
Na Državnom takmičenju ekipa Crvenog krsta Srbije svoje umeće poznavanja prve pomoći pokazalo je 15 ekipa Omladine i 15 ekipa Podmlatka Crvenog krsta iz 21 grada i opštine iz cele Srbije, koje su se plasirale na Državno takmičenje nakon pobeda na opštinskim, gradskim, pokrajinskim i međuregionalnim takmičenjima. Na Državnom takmičenju Crvenog krsta Srbije nadmetalo se 11 ekipa Crvenog krsta u realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja, iz isto toliko organizacija Crvenog krsta u gradovima i opštinama.
Na takmičenju je nastupilo i 6 ekipa „petlića“, najmlađih volontera Crvenog krsta, koji na ovoj manifestaciji učestvuju revijalno. Revijalno je nastupila i ekipa prve pomoći udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Živimo zajedno“ ispred Crvenog krsta Starog Grada.
U takmičenju Omladine Crvenog krsta Srbije u prvoj pomoći prvo mesto osvojila je ekipa Crvenog krsta Stari grad, drugo mesto ekipa Crvenog krsta Užice i treće mesto ekipa Crvenog krsta Sremska Mitrovica.
U takmičenju Podmlatka Crvenog krsta Srbije u prvoj pomoći prvo mesto osvojila je ekipa Crvenog krsta Užice, drugo mesto ekipa Crvenog krsta Stari grad i treće mesto ekipa Crvenog krsta Subotica.
U takmičenju ekipa Crvenog krsta Srbije u realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja, prvo mesto osvojila je ekipa Crvenog krsta Savski venac, drugo mesto osvojila je ekipa Crvenog krsta Užice i treće mesto osvojila je ekipa Crvenog krsta Ruma.
Takmičenje u prvoj pomoći se realizovalo na 15 poligona – radnih i zabavnih tačaka, na kojima su se članovi ekipa prve pomoći takmičili u pružanju prve pomoći i drugim veštinama važnim za volontere Crvenog krsta. Svoje umeće u realističkom prikazu povreda, stanja i obolenja prikazale su ekipe Crvenog krsta na dve iscenirane životne situacije.
Crveni krst Srbije godišnje obuči više od 35.000 građana, od čega je preko 5.000 zaposlenih na radnim mestima sa povećanim rizikom, među kojima su i pripadnici struktura za delovanje u nesrećama, zaposleni u javnim preduzećima i brojnim privatnim kompanijama.(Press CKS)♦