Milorad Dodik: referendumi trajno pravo RS

Milorad Dodik: referendumi trajno pravo RS

01/10/2017 Off By

 

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da bi referendum u tom bh.entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH bio održan, kada bi ga podržala i opozicija.

-Neka opozicija kaže hoćemo da održimo referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH i mi ćemo ostati pri odluci i održati referendum – rekao je Dodik novinarima u Modriči gde je prisustvovao obeležavanju 10.godišnjice smrti Milana Jelića, nekadašnjeg predsednika RS-a.
Ističući da u vezi s važnim pitanjima, kao što su referendumi o Sudu i tužilaštvu BiH mora da postoji potpuno političko jedinstvo u RS, Dodik je naveo da, ako opozicija bude glasala protiv tog referenduma ili se ne izjasni jasno, onda to znači da nema političkog konsenzusa u RS.
To znači, kaže, da se trenutno od toga odustaje, ali, kako je naveo, RS se ne odriče trajno prava na referendum o bilo kojem pitanju.
-Mi ne treba da odustanemo od te priče da jednog dana održimo referendum. Bez obzira koliko neko pokušavao da to prikaže cinizmom ili čak slabostima, referendum treba da ostane institut koji treba da njegujemo i da razvijamo kako bi odlučivali o svakom nacionalnom i narodno važnom pitanju, i o Sudu i Tužilaštvu BiH, i o statusu, koje trebamo održati jednog dana. Ali u svemu tome ne treba biti naivan i za takva kapitalna pitanja potrebno je potpuno političko jedinstvo – rekao je Dodik.
Dodao je da je kontekst najavljenog referenduma o nezavisnosti u Kataloniji potpuno drugačiji nego u RS-u, jer međunarodni faktor šuti o dešavanjima u Kataloniji, a BiH se pokazuje da je “čuva” međunarodna zajednica.
Odluka o ovom referendumu usvojena je u Narodnoj skupštini još u julu 2015.godine, a objavljena je u „Službenom glasniku RS-a“ tek 20. septebra ove godine i juče je stupila na snagu.
Dodik je najavio suspenziju odluke, a opozicija ga je optužila da je manipulisao referendumom.(Agencije)♦