Igor Crnadak: Haradinajev poziv da BiH prizna Kosovo “promašena izjava”

Igor Crnadak: Haradinajev poziv da BiH prizna Kosovo “promašena izjava”

29/09/2017 Off By

 

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da poziv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da Sarajevo prizna nezavisnost Kosova neće imati nikakvog efekta i ocenjuje da je ovo “promašena izjava”.

Crnadak je rekao da BiH ne samo da neće doneti odluku o priznanju Kosova već je neće ni razmatrati do kraja mandata aktuelnog Vijeća ministara BiH.
– U BiH nema priznanja Kosova ne zbog stava Bošnjaka i Hrvata, već upravo zbog stava predstavnika Republike Srpske, i onih iz stranaka koje čine vlast na nivou BiH i onih koji su opozicija na nivou BiH, a na vlasti su u RS-u. U vezi s ovim pitanjem svi su jedinstveni i nema nikakvih izgleda da se ta situacija promeni – ocenio je šef bh. diplomatije u izjavi za agenciju Fena.
Haradinaj je, prilikom obeležavanja Dana Bošnjaka u kosovskoj vladi, pozvao kosovske Bošnjake da pošalju poruku zvaničnom Sarajevu da se “preduzmu koraci koji su potrebni za priznanje nezavisnosti Kosova”. Kako se navodi, predložio je i da se počne s priznanjem dokumenata da bi građani mogli da se slobodno kreću.♦