Skupština Srbije: Zašto Maja Gojković sumnja u seksualnu orijentaciju Boška Obradovića?

Skupština Srbije: Zašto Maja Gojković sumnja u seksualnu orijentaciju Boška Obradovića?

25/09/2017 Off By

Ranka Čičak

Skupština Srbije završila je današnji rad, a raspravu o amandmanima na predloge zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i visokom obrazovanju nastaviće sutra.

Rasprava o amandmanima na predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja bila je na momente burna. Poslanici opozicije i pozicije često su se javljali kako bi reklamirali povrede Poslovnika, a bilo je i primedbi na to kako predsedavajući vode sednicu.
Najburniji su bili oslanici Pokreta Dveri i njihov lider Boško Obradović. Zanimala ih je uloga “zakonskog zastupnika” učenika: “Dakle ono što je poenta priče jeste – zakonski zastupnik se ovde uvodi kao apsolutno nepostojeća kategorija. Pored roditelja i staratelja vi želite da proširite tu mogućnost da još neko bude zakonski zastupnik, staratelj nad decom. Ko? Pa naravno, homoseksualni bračni parovi kojima ćete vi omogućiti da usvoje decu, po nalogu Angele Merkel i vaših zapadnih mentora koji su vam naložili da organizujete gej parade, a vi umesto jedne, sad organizujete dve, da se pokažete napredniji nego što su to čak i na Zapadu. To vam je SNS i Aleksandar Vučić. Znači služite Zapadu duplo više nego što čak i i oni traže..”
Zatim Obradović pita zašto ministar ćuti: “Što ne objasni ko je zakonski zastunik i dali su to homoseksualni parovi?”.
i Umesto da ministar Mladen Šarčević osvetli zagonetku “zakonskog zastupnika” predsednica Maja Gojković sišla je među poslanike da objasni šta je hteo da kaže Obradović pominjući homoseksualce. Sumnjiv joj je. Kako Maja reče “predlagač, 2014 godine u svojoj kampanji imao plakate u kojima govori “Da muškarci” “ustvari želeo nama nešto drugo da saopšti, svoje strahove i svoje sumnje šta bi to zakon možda mogao nekoj njegovoj posvesti da zaista radi…kao običan poslanik, kao član SNS mogu samo da izrazim sumnju u njegovu seksualnu orijentaciju, jer on danima samo o čemu govori to je o homoseksualizmu, o gej brakovima, o ogućnosti da gej brakovi usvajaju decu i to je sada počeo da nam prikazuje kroz obrazloženje svojih amandmana. Inače nema potrebe da muškarac lepi plakate sa nazivima i sloganima “Da muškarci”. Šta to znači, ja to uopšte ne razumem”.
Javio se i ministar Šarčević. Zakonski zastupnik je ideja pravnika čak i sudija iz Kasacionog suda:”Formulacija je šira od roditelja i staratelja, ako dođe do razvoda u porodici jedan od roditelja postaje zakonski zastupnik, a drugi ne”.
Tako su sumnje o homoseksualizmu Boška Obradovića i Maje Gojković doobjašnjene.
I rasprava o ćirilici i latinici bila je dugotrajna.
U raspravi poslanici opozicije zatražili su da se u Predlogu zakona pored ćiriličnog pisma u nastavi prepozna i latinično srpsko pismo.
Skočio je uvek budni Boško Obradovaić. Sa tim amandmanom opozicije se nije složio. Za Dveri je samo ćirilica srpsko pismo. Za njega je “šizofrenija” zalagati se za ravnopravnu zastupljenbost ćirilice i latinice.
Ministar prosvete Mladen Šarčević bio je umereniji. Misli da ćirilica treba više da se koristi kako bi se to pismo sačuvalo.
Balša Božović iz Demokratske stranke podsetio je da srpski jezik ima dva pisma koja su ravnopravna i dodao da postoji službena i javna upotreba pisma.
Radoslav Milojičić iz DS reklamirao je povredu Poslovnika jer je, kako je rekao, poslanik i šef poslaničkog kluba SNS Aleksandar Martinović rekao kolegi iz opozicionih klupa da je bitanga.

Milojičić je nezadovoljan predsedavanjem potredesdnika Vladimira Marinkovića. Nezadovoljan je i poslanik SNS Aleksandar Marković. Pitao je predsedavajućeg Marinkovića dokle će da dozvoljava “najgorem” među poslanicima da se “iživljava” nad ostalima.
I Marko Đurišić iz poslaničke grupe SDS-NPS bio je nezadovoljan predsedavanjem. Reklamirao je povredu Poslovnika, jer je, kako je rekao, pola sata čekao da dobije reč, iako šefovi poslaničkih grupa imaju prednost prilikom javljanja za reč.
Uvek žestoki lider Nove stranke Zoran Živković smatra da bi odluku o tome da li je ustavno ili neustavno besplatno srednjoškolsko obrazovanje treba da da odgovor Ustavni sud.
Podsetio je da svake godine iz Srbije odlazi od 20.000 do 30.000 mladih i optužio SNS da hoće da otera pamet i poštenje iz Srbije. Otužio je SNS da je glavni krivac odlaska mladih a to čini da “bi napravili mesta za svoje švercere i falsifikatore”.
On je ocenio da su u Srbiji falsifikatori na svim nivoima, kao i da vlast želi svuda da postavlja direktore.
“Ruku na Ustav i jevanđele može da stavi svaki ludak i kriminalac, ali to ne znači da će poštovati propise”, naveo je on.
Ove reči naljutile su poslanika SNS Vladimra Orlića. Uvredio je dostojanstvo Skupštine i zatražio opomenu za Živkovića:
“Ovo je minimim minimuma opomena… Koristi termin ludak u kontekstu države”, smatra on.
Sutra nastavak rasprave.♦