Matematičko predviđanje: masovno izumiranje na zemlji do 2100

Matematičko predviđanje: masovno izumiranje na zemlji do 2100

23/09/2017 Off By
Profesor Daniel Rothman iz Centra Lorenz na MIT-u proučavao je količine ugljenika u atmosferi, okeanima, biljkama i životinjskom svetu i zaključio kako poremećaji u “prirodnoj ravnoteži” igraju veliku ulogu u izumiranju biljnih i životinjskih vrsta.

Prema matematičkom modelu, planet Zemlja do 2100. godine mogao bi ući u šesto masovno izumiranje zbog količine ugljenika koji se ispušta u atmosferu, piše “Independent”.
Šesto masovno izumiranje već je počelo? Istraživao je 31 slučaj u kojem su se događale promene slične onima koje se događaju danas i pronašao da su se četiri od pet ranijih masovnih izumiranja dogodila kada je poremećaj prirodnog stanja prešao “granicu katastrofalne promjene”.
Pre 248 miliona godina dogodilo se najgore masovno izumiranje kada je s lica Zemlje nestalo čak 96 posto vrsta. Rothman je razvio matematičku formulu koja mu pomaže da predvidi koliko dodatnog ugljena mogu da prime okeani koji apsorbiraju većinu iz atmosfere, a što je povezano s pokretanjem šestog masovnog izumiranja. Odgovor zabrinjava jer je 310 gigatona samo 10 gigatona više od onoga što će se emitirati do 2100. godine prema najoptimističnijem scenariju naučnika Međuvladinog panela za klimatske promene. Najgori scenarij kaže da će se emitovati više od 500 dodatnih gigatona. No neki naučnici tvrde da na početak šestog masovnog izumiranja nećemo morati čekati do 2100. godine jer je ono već počelo.(Agencije)♦