Kumanovo: uhapšen Igor Jug – jedan od batinaša u Sobranju Makedonije

Kumanovo: uhapšen Igor Jug – jedan od batinaša u Sobranju Makedonije

21/09/2017 Off By
U Kumanovu je uhapšen Igor Jug  jedan od članova grupe koje je 27. aprila upala u Sobranje gde su bili napadnuti i pretučeni poslanici opozicije i novinari.

Idol mu je NDH i i Černozemski – ubica kralja Aleksandra: Igor Jug

Pozivajući se na policijske izvore, Telma TV navodi da je Jug, za kojim je raspisana poternica, pronađen jutros u stanu svog preminulog oca u Kumanovu. Ta informacija još nije zvanično potvrđena. Igor Jug, koji je tokom upada u Sobranje nosio crnu majicu sa znakom organizacije HOS (Hrvatske odbrambene snage), kako je u jednom intervjuu tvrdio srpski diplomata i obavještajac Goran Živaljević koji je tada takođe bio u makedonskom parlamentu, trebalo je da ubije tadašnjeg lidera opzicije Zorana Zaeva. Jug je te optužbe odmah demantvao preko svog Fejsbuk profila, odgovarajući da bi da je imao takav cilj to i uradio.
Igor Jug je vođa udruženja “Vančo Černozemski”( ubica kralja Aleksandra) iz Kumanova, koje je bilo deo makedonskog nacionalističkog patritskog fronta. Pred događaje u Sobranju taj front je objavio deklaraciju da se protivi načinu na koji parlamentarna većina nastoji da formira vladu i zaprijetio i drugim merama. Prema izveštaju televizije Telma, prvobitno se govorilo da se Jug krije u južnoj Srbiji, gde je otišao podmah posle incidenata, ali su srpske vlasti nakon provere saopštile da nije tamo. Jug je 27. aprila bio u grupi ljudi koja je uspjela da dođe do pres sale u Sobranju Makedonije, gde su fizički napadnuti poslanici tadašnje opzicije, koja je kasnije formirala vladu.
U parlament je ušao kroz prednja vrata koja su otvorili poslanici VMRO DPMNE Kesto Mukoski i Sašo Vasilevski, dok je veliki deo nasilnika sa fantomkama ušao na zadnja vrata, navodi Telma. Jug je tokom upada nosio crnu majicu sa simbolom HOS-a, a na snimcima se vidi da duže vreme drži ruku pod majicom iza leđa, što je izazvalo sumnju u javnsti da je možda naoružan. U nasilju kada su demnostranti, pristalice tada vladajuće VMRO DPMNE, upali u Sobranje nakon što je parlamentarna većina, posle višednevnog ometanja, izabrala predsjednika parlamenta, povređeno je više od 100 osoba, među kojima lideri tadašnjih opozicionih stranaka SDSM Zoran Zaev i Alijanse za Albance Zijadin Sela, kao i veći broj poslanika.♦