SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE: POD HITNO – ZAKON O ENERGETICI!

26/12/2014 Off By

SKUPŠTINA ⇒Pre nego šgto je počeo obrazloženje zakona o energetici, ministar Aleksandar Antić je rekao da je upravo došao sa kopa Tamnava u Kolubari, gde je sa premijerom prisustvovao početku proizvodnje i pohvalio se da je od danas naš energetski bilans bogatiji za 10.000 tona uglja dnevno528761_rb-kolubara221014ras-foto-emil-conkic019_hs

Ranka Čičak

NA PREDLOG Vlade, Skupština je po hitnom postupku stavila na dnevni red Predlog zakona o energetici. Poslanik Marko Đurišić (SDS) je primetio da pretres ovog predloga nema nikakve veze sa predlozima ostalih zakona s kojima će ići u zajedničku raspravu. To su zakoni o matičnim knjigama, planiranju i izgradnji, o pravu svojine nad objektima bez građevinske dozvole, o sporazumu Srbije i Evropske komisije.
Pre nego šgto je počeo obrazloženje zakona o energetici, ministar Aleksandar Antić je rekao da je upravo došao sa kopa Tamnava u Kolubari, gde je sa premijerom prisustvovao početku proizvodnje i pohvalio se da je od danas naš energetski bilans bogatiji za 10.000 tona uglja dnevno. On kaže da je Srbija, približavajući se Evropi, najveći korak napravila upravo u oblasti energetike:
– Ovaj zakon otvara vrata za investicije u energetiku, koja je jedna od najprerspektivnijih naših grana i za nju postoji najveća zainteresovanost stranih investitora. Pre nekoliko dana smo potpisali ugovor o zajmu s kineskom Eksim bankom. Tako će Srbija posle skoro 30 godina dobiti konačno prvi veliki energetski objekat. Gradimo novi termo blok kraj rudnika Štavalj od 350 megavata. Proširujemo proizvodnju uglja u rudniku Kovin, gde je takođe planiran jedan energetski objekat, a radimo i na obnovljivim izvorima koji će zadovoljavati skoro 30 posto potreba za strujom.
Antić kaže da smo liberalizovali tržište električne energije od prvog januara 2015 godine:
– Ali, to ne znači da će sada domaćinstva prihvatati ponuđače, koji će navaliti da im nude usluge. Jer, cena električne energije koju mi nudimo je ubedljivo najniža u Evropi, pa strane kompanije nemaju računa da ulaze na naše tržište.
Ministar Antić kaže da se napreduje i na korišćenju vetra:
– Nekoliko projekata je vć pred dobijanjem građevinske dozvole. Jedan od tih projekata je dobo ugovor s s kineskom Eskim bankom i obezbedio vetrenjače, preciznije – vetrogeneratore od firme Goldvind.
Branka Bošnjak takođe se raduje novom Zakonu o energetici i kaže da su zgrade , a ne industrija, najveći zagađivač i potrtošač energije. Predlaže da se napravi energetska strategija razvoja energetike, kako bi se ovaj zakon bolje sprovodio:
– Srbija je najneracionalniji korisnik energije u Evropi. Mi potrošimo 10 puta više energije po jedinici društvenog proizvoda, od zemalja EU. Trošimo pet puta više energije od zemalja u okruženju. Izlaz je u integraciji različitih izvora energije i na tom modelu treba graditi pametne kuće, koje štede energiju.
Poslanik Marko Đurišić prekinuo je raspravu o energetici primedbom da Skupština radi samo po hinom postupku:
– U proteklom mesecu je od 19 zakona, uključujući i ove koji su danas na dnevnom redu, 18 usvojeno po hitnom postupku. Znači, nema nikakve javne rasprave. Ovi zakoni koji su danas pred nama imaju 1.000 stranica, a dobili smo ih u ponedeljak. Radili smo celu noć od ponedeljka do utorka, a u sredu do ponoći, dok nije usvojen Budžet. Kako sada da kvalitetno raspravljamo o tim zakonima, koji su veoma važni?
Usledilo je isključenje Đurišićevog mikrofona i njegove molbe predsednici da ga pusti da govori.
Đurišić kaže da ministarka koja je branila Zakon o planiranju i izgradnji, koji je usvajan pre 15 dana, pa se sada menja, nije smela da danas dođe. A danas poslanici SNS kritikuju ministre energetike bivše Vlade, umesto da se pozabave svojim lošim zakonima. Podsetio je da su sadašnji rukovodioci prošle godine u ovo vreme kupovali glasove građana, tvrdeći da im se neće dirati penzije i plate. Podsetio je na opasnost da se sada dogodi da se usred zime podigne i cena struje:
– Mene je ovde Premijer nazvao političkom kukavicom. Ja to nisam, jer sam podržavao politiku pomirenja u regionu, podržavao sam hapšenje Karadžića i Mladića, borbu protiv organizovanog kriminala, oduzimanje imovine stečene kriminalom. A šta je ova vlast uradila da ispuni svoja obećanja? Kako Evropska komisija gleda na to što vam još štrajkuju advokati? Šta kaže o medijima koje držite pod kontrolom i autocenzurom? Zoran Babić je branio svoju partiju SNS i njenu vlast:
– Bili ste takvi borci protiv kriminala, da se u specijalnom sudu nalaze ljudi iz vašeg vremena, a samo 3 optužnice su sačinili. Za godinu dana, od kada smo mi na vlasti, napravljeno je 180 optužnica koje su podignute i potvrđene. Kad govorite o borbi protiv korupcije, recite kada je uhapšen Šarić?
Aleksandar Martinović podsetio je Đurišića i demokrate na Sokobanjsku deklaraciju 1992 godine koja traži ujedinjenje svih Srba u zajedničku državu i na njihovog političara ubijenog 2003 godine, koji je na Palama okretao vola na ražnju zajedno s Karadžićem i Mladićem. <


SRBIJA

 

ParlamentSKUPŠTINA SRBIJE: RASPRAVA O AMANDMANIMA NA BUDŽET

SKUPŠTINA ⇒Zoran Babić iz SNS:- Zabrinuti ste nad sudbinom prosvetnih radnika, a njih su u nevolju doveli vaši

 

 

jadrankaJAVNO SLUŠANJE O UPRAVLJANJU SREDSTVIMA IPA 2 FONDOVA

EU – SRBIJA ⇒Jadranka Joksimović: IPA 2 će , kada je o Srbiji reč, biti će usmeren na

 

zoran2212SKUPŠTINA SRBIJE: ZAŠTO JE POSLANIK ŽIVKOVIĆ IZBAČEN SA SEDNICE?

SKUPŠTINA ⇒Tokom izlaganja Vučića poslanici Demokratske stranke i Nove stranke su dobacivali, te je posle više opomena poslanik

 

 

nebojsa-stefanovic1(1)SKUPŠTINA SRBIJE O BUDŽETU: ZAŠTO SAMO CRKVA NE PLAĆA POREZ?

SKUPŠTINA⇒Nebojša Stefanović ministar MUP-a: Zajedno sa tužilaštvom upravo proveravamo ljude iz Fonda za kapitalna ulaganja SAPV, Pokrajinskog sekretarijata