Edi Rama: NATO mapa bez BiH, Srbije, Makedonije i Kosova!

Edi Rama: NATO mapa bez BiH, Srbije, Makedonije i Kosova!

17/09/2017 Off By
Agencija ATA prenosi izjavu albanskog premijera Edi Rame da “Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Kosovo i dalje nedostaju na NATO mapi”.

Rama je to izjavio u Tirani na konferenciji Vojnog komiteta NATO koji okuplja najviše vojne komandante zemalja članica Alijanse.
Albanska agencija navodi da je Rama “ponovio podršku Albanije politici otvorenih vrata (NATO) za sve zemlje Zapadnog Balkana”.
“Ovo područje, koje tek treba da bude uključeno u evropsku bezbednosnu arhitekturu, čini teritoriju na kojoj igrači treće strane vide ranjivost i prilike za upad”, rekao je Rama.
ATA navodi da je on “pozdravio činjenicu da je Albanija prvi put domaćin najvišeg vojnog organa NATO, podvlačeći da je njegova zemlja u potpunosti posvećena ispunjavanju svih obaveza koje potiču iz članstva u NATO”.
Predsedavajući Vojnog komiteta NATO general Petr Pavel u ime Alijanse je “izrazio zahvalnost snažnoj posvećenosti Albanije i doprinosu te zemlje zajedničkoj bezbednosti i operacijama i misijama pod vođstvom NATO u Avganistanu i na Kosovu”.
Albanska agencijs navodi da je Pavel “takođe pohvalio ulogu Albanije u promovisanju saradnje i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i u borbi protiv Islamske države”.♦