OD 21 DO 26. JANUARA KUSTENDORF – FESIVAL ZA SLAVNE I ONE KOJI TO POKUŠAVAJU

26/12/2014 Off By

KULTURA ⇒U takmičarskom programu Festivala učestvuje sedamnaest filmova iz Češke, Slovačke, Holandije, Islanda, Rumunije, Izraela, Hrvatske, Nemačke, Belgije Francuske, Madžarske, Egipta, Rusije, SAD i Srbije. Nagrade su – Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje23004feat

Ranka Čičak

 

REŽISER Emir Kusturica okupio je danas na svojoj Konferenciji za medije više novinara nego najpopularniji političari. Preko 30 redakcija došlo je da čuje najavu Osmog međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf, koji će se od 21 do 26. januara 2015 održati u Drvengradu na Mokroj Gori. Organizator je Rast internacional, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.
Kusturica je novonarima rekao da je ovaj festival mesto susreta onih koji su već postigli slavu u životu i onih koji to tek žele i pokušavaju.
– Pošto je to festival na koji ja imam dosta uticaja, biti će tu i jedna od žena koja je odredila jedan dio mog života i zove se Klodin Osar. Bila je producentkinja filma Arizona drim.
Ministar kulture i informisanja, Ivan Tasovac, kaže da mu je čast da bude pokrovitelj ovog neprofitabilnog festivala i mesta susreta mladih i afirmisanih:
– U najlepšem su mi sećanju trenuci kada sam po hodnicima filharmonija susretao najpoznatije muzičare sveta. Ako je tačno ono što je profesor Kusturica više puta rekao, da je film veći od života, ja mogu da dodam da je Kustendorf veći od filma.
U takmičarskom programu Festivala učestvuje sedamnaest filmova iz Češke, Slovačke, Holandije, Islanda, Rumunije, Izraela, Hrvatske, Nemačke, Belgije Francuske, Madžarske, Egipta, Rusije, SAD i Srbije. Nagrade su – Zlatno,Srebrno i Bronzano jaje. U žiriju su predsednica Britanskog filmskog instituta, Amanda Nevil, meksičko američki filmski producent, Aleks Garsija i francuska filmska producentkinja Klodin Sar. Švedski direktor fotografije madžarskog porekla, Ištvan Borbaš i srpski direktor fotografije Goran Volarević dodeliće nagradu za najbolju fotografiju. Selektorka takmičarskog programa je Emirova ćerka, Dunja Kusturica.
U programu Savremene tendencije prikazaće se najbolji filmovi prošlogodišnje produkcije. Predstaviće ih lično njihovi autori, gosti festivala, koji će posle projekcije održati radionice. Prikazaće se filmovi «Bele noći poštara Ačlekseja Trjanicina», čiji je režiserAndrej Končalovski dobio Srebrni venac u Veneciji, zatim film Roja Andersona «Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju», dobitnik Zlatnog lava , film «Vlasnici Adilkana» Jeržanova, omnibus «Razgovori s bogovima», sastavljen od kratkih filmova Giljerma Arijage, Hektora Babenka , Aleksa de la Iglesije, Bahmana Gobadija, Amosa Žitalija, Emira Kusturice, Mire Nair, Hidea Nakate i Vorika Tortona, zatim film Nikite Mihalkova, «Sunčanica».
Direktor Kanskog festivala, Tjeri Fremo predstaviće digitalno restaurirano izdanje filma Šarla Vanela- «U noći».
Debitante će predstaviti Siniša Galić s filmom «Otvoreni kavez» i Gilberto Gonzales Penjila , režiser filma «Hrčci», dok će Goran Stankiović prikazati dokumentarni film «U mraku».
U programu retrospektive velikana prikazaće se filmovi Andrea Končalovskog, Klodi Osar, Alfonsa Kuarona.
Svake večeri će posle filmova i radionica nastupaće muzičke grupe. Dolazi rumunski dvanaestočlani orkestar Taraf de hajduks, srpska bluz gitaristkinja koja živi u Memfisu, Ana Popović, ruska violinistkinja Aljona Bajeva, srpski rok sastav Partibrejkers i moldavski trubač Adam Stinga u pratnji Big benta RTS.
Posle konferencije Kusturica se pohvalio da je ovoj jedan od retkih festivala bez crvenog tepiha, gde ljudi nisu lutke i da oni zajedno slave film onako kako bi ga trebalo slaviti.
Na pitanje kako ceni ponašanje Amerike, Kusturica je odgovorio da njihove osmehe i postupke sada, od kada se u Rusiji pojavio Putin, primamo drukčije, lakše. Na primedbu novinara da smo ipak ostali bez Južnog toka, Kusturica kaže:
– Mi smo daleko. Najveći problem s našim odnosom prema Rusiji je ta fizička udaljenost. Mi nismo komšije, nego smo metaforički vezani. Ali, Rusija je počela da investira kod nas i ja se nadam da je to bolje. Nemojte me o tome više pitati. <


KULTURA

LAZOVIC1SUTRA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA GRUPE KAMARADES

KULTURA ⇒Posetioce izložbe „Usamljenost kao izbor“ očekuje 52 poklon fotografije kolektiva Kamerades koje mogu preuzeti na otvaranju

 

 

Tasovac u Narodnom MuzejuBEOGRAD: POČELA REKONSTRUKCIJA NARODNOG MUZEJA

  KULTURA ⇒Ovaj ogromni posao započinjemo zahvaljujući izuzetnom razumevanju i podršci Ministarstva kulture i informisanja. Uzajamno razumevanje i

 

13788845155641_dom_kulture_11111111111111NARODNO POZORIŠTE IZ PRIŠTINE NA OBNOVLJENOJ SCENI U GRAČANICI

KULTURA ⇒Sutra, 12. decembra premijerno će biti izvedena predstava „Hotel Kosovo“, autora Nenada Todorovića, direktora ovog pozorišta Press

 

NAJAVLJENA TV PREMIJERA FILMA “SRBIJA U VELIKOM RATU”rat

FILM ⇒U filmu se obrađuju svi najznačajniji trenuci u srpskoj istoriji u periodu od 1914. do 1918. godine