BEOGRADSKI BICIKLISTI U SUBOTU KREĆU KA NOVOM PUPINOVOM MOSTU

26/12/2014 Off By

biciklisti2612
BICIKISTI⇒Povod za temu ove Kritične mase je biciklistička staza koja je završena na levoj obali Dunava, u sred ničega. Nadležni iz Gradske direkcije za izgradnju i građevinsko zemljište kažu da je tu planirana trokraka raskrsnica i da biciklistička staza jednog dana treba da vodi ka Borči, ali ne mogu da daju informaciju ni kada ni kuda. Istu informaciju mogli smo da čujemo od izvođača iz preduzeća “Ratko Mitrović” i projektanata iz CIP-a

Izvor Kritična masa
bicikle2

Beogradske biciklističke staze

 

KAO i svake poslednje subote u mesecu, i ove će se beogradski biciklisti tradicionalno okupiti na Trgu Republike u 16.30 časova, a u 17.00 po 45. put Kritična masa krenuće u vožnju beogradskim ulicama. Ovaj put ka novom, Pupinovom mostu.
Povod za temu ove Kritične mase je biciklistička staza koja je završena na levoj obali Dunava, u sred ničega. Nadležni iz Gradske direkcije za izgradnju i građevinsko zemljište kažu da je tu planirana trokraka raskrsnica i da biciklistička staza jednog dana treba da vodi ka Borči, ali ne mogu da daju informaciju ni kada ni kuda. Istu informaciju mogli smo da čujemo od izvođača iz preduzeća “Ratko Mitrović” i projektanata iz CIP-a.
Zato će biciklisti simbolično postaviti znak koji podseća na signalizaciju međunarodne Euro Velo 6 biciklističke rute koja prolazi baš tuda, a na kome će pisati “Nigde 3.95 km”, što je razmak od početka Pupinovog mosta do besmislenog završetka staze. Znak će naknadno biti skinut da ne bi zbunjivao bicikliste, ali pitanja za projektante, izvođače i naručioce radova ostaju:
>Kada će se graditi nastavak biciklističke staze i skretanje za naselje Borča, zbog koga je trokraka raskrsnica predviđena?
<Kada ćemo dobiti plan detaljne regulacije na kome ćemo moći da vidimo kuda će tačno ići put za Borču i pomenuti nastavak biciklističke staze gledano od pomenute trokrake raskrsnice?
> Zašto projektanti nisu biciklističku stazu planirali preko ili duž nasipa ka naselju Crvenka, Kotežu, Krnjači i Pančevu, jer Generalni urbanistički plan upravo tuda predviđa primarni biciklistički koridor? Trenutno sa mosta, nakon prelaska na levu obalu, možete sići isključivo stepenicama, što znači da bicikl morate da nosite, što nije najzgodnije za sve korisnike i jasno je da se o biciklistima nije razmišljalo.
UG “Ulice za bicikliste” pozdravlja izgradnju mosta i planiranje biciklističke staze na njemu, kao i nameru naručioca radova da levu i desnu obalu Dunava poveže biciklističkom infrastrukturom, ali podseća da bi planeri trebalo da urade i anketu na terenu pre nego što potroše 300 000 evra na biciklističku stazu koja se možda neće koristiti narednih nekoliko godina.
Za isti novac se ta staza mogla napraviti i preko nasipa, kako predviđa i Generalni urbanistički plan za 2021 godinu. Tim potezom bi se osim Borče povezali i Kotež i Krnjača, a staza bi mogla već sad da se koristi jer Borčanici od naselja Crvenka ka Borči imaju asfaltni put niske frekvencije saobraćaja koji biciklisti već uveliko koriste.
Ruta preko nasipa je direktnija, bezbednija i atraktivnija i povezivala bi više naselja, išla bi kroz prirodu i zelenilo, a ne pored izvora buke i gasova, odnosno auto-puta. Staza preko nasipa bila bi korisna i smislena i u transportnom, i rekreativnom smislu, jer bi naselja leve obale dobila biciklističku stazu koja ih povezuje, ali i prostor za rekreaciju.

Ostaje i pitanje pešačko – biciklističkih staza na Pančevačkom mostu, sada kad su se stvorile mogućnosti da se taj most rekonstruiše. Biciklisti već više od godinu dana ukazuju na problem trotoara na ovom mostu koji su ili bez asfalta izlokani, ispucali, puni visokih ivičnjaka i otvorenih šahtova, te nebezbedni. Svi nabrojani problemi bicikliste navode da koriste kolovoz što je na Pančevačkom mostu izuzetno opasno.
Takođe,desna pešačka strana Brankovog mosta, gledano ka centru Beograda, zatvorena je već više od godinu dana i nema naznaka kada će popravke biti završene, a trotoar asfaltiran.<


DOGAĐAJI

50 MLADIH DOBIJA POSAO U NIS-unis

POSAO⇒Sporazum koji smo gospodin Kravčenko i ja potpisali ima za cilj upravo zapošljavanje mladih u Srbiji. On je

Li pocasni gradjaninKINESKI PREMIJER LI KEĆIJANG POSTAO PIČANI GRAĐANIN GRADA BEOGRADA

KINA SRBIJA ⇒Kineskom premijeru povelju su na svečanosti u Skupštini grada, kojoj su prisustvovali premijer Aleksandar Vučić i

 

 

vasarDEVETNAESTOG DECEMBRA U 18 ČASOVA, UZ SPEKTAKULARNI VATROMET OTVORIĆE SE NOVOGODIŠNJI VAŠAR

VAŠAR ⇒Na dan otvaranja, već od dvanaest sati ulaz će biti slobodan, a posetiocima će biti omogućeno i

vasiljkovic-seselj-epa-mainODLUKA AUSTRALIJKOG SAVEZNOG SUDA: KAPETAN DRAGAN BIĆE IZRUČEN HRVATSKOJ

RATNI ZLIČINI ⇒Vasiljkovićevi advokati su prošle godine uspeli da odloži izručenje Hrvatskoj pošto je sudijka australijskog Saveznog suda