Italija  zabranjuje fašističke i nacističke simbole!

Italija zabranjuje fašističke i nacističke simbole!

13/09/2017 Off By
Predstavnički dom italijanskog parlamenta u sinoć (utorak 12.septembar) prihvatio je zakon kojim se zabranjuje javno prikazivanje fašističkih i nacističkih simbola, posle niza incidenata u zemlji.

Zakon predviđa zatvorsku kaznu od šest meseci do tri godina za fašistička ili nacistička salutiranja i pozdrave, prodavanje fašističkih i nacističkih suvenira ili širenje takve propagande na internetu.
Kako bi stupio na snagu zakon još treba potvrdu Senata.
Zakon je u Donjem domu usvojen posle niza incidenata u više krajeva zemlje. U jednoj poslatičarnici u južnoj Italiji pojavio se Hitlerov kolač i reklamirao u izlogu, dok neofašistička stranka Forca Nova priprema proslavu 95. godišnjice Marša na Rim Musolinijevih fašista.
Autor zakona je Emanuele Fiano, poslanik vladajuće Demokratske stranke, koji smatra da se Italija, po uzoru na Nemačku, treba strože postaviti prema porastu fašističke i nacističke nostalgije.
Fiano je u intervjuu za italijanski Radio24 izjavio da je postojala italijanska Fejsbuk stranica, u međuvremenu ugašena, na kojoj su se objavljivali antisemitski govori nacističkog ministra propagande Gebelsa, a imala je 45.000 sledbenika.
Desna opozicija, uključujući i stranku Forca Italia bivšeg premijera Silvija Berluskonija, protivila se zakonu uz obrazloženje da preti slobodi govora. Narodni pokret Pet zvezda takođe je bio protiv, tvrdeći kako bi bilo bolje postrožiti postojeće zakone protiv govora mržnje.(Agencije)♦