Muzej savremene umetnosti predstavlja fototapet Marka Brogana “Nezaboravljajući Aelitu”

Muzej savremene umetnosti predstavlja fototapet Marka Brogana “Nezaboravljajući Aelitu”

13/09/2017 Off By

 

U petak, 15. septembra sa početkom u 18 časova, Muzej savremene umetnosti predstavlja prvi projekt u nizu godišnjih site-specific intervencija na staklenoj fasadi pasarele u dvorištu Galerije-legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, fototapet Marka Brogana pod naslovom Nezaboravljajući Aelitu.


U radu Nezaboravljajući Aelitu Brogan prizore iz filmova snimljenih pre digitalne revolucije interpretira koristeći sredstva savremenog dizajna kako bi pokazao razliku koja se pojavljuje posredovanjem prošlosti i sadašnjice. Filmovi koji ga inspirišu u svojoj srži nose svojevrsni idealizam. Filmska scenografija u ovoj fototapetskoj slici preuzeta je iz filma Aelita: kraljica Marsa Jakova Protazanova iz 1924, priče o svemirskoj misiji na Mars, i socijalističkoj revoluciji koja se na Marsu potom dogodi.
Ova delo velikih razmera, dugačko preko 50 metara, prikazuje buduću viziju marsovske palate, gradsku panoramu i okolni krajolik, inspirisane konstruktivističkim idejama filma, arhitektonskim oblicima Jakova Černikova i dvadesetprvovekovnim dizajnom. U dekoru opisanom u slici Brogan izvodi „optičke intervencije” koje filtriraju i prelamaju izvornu inspiraciju, delujući kao sočiva koja aludiraju na neprecizno sećanje i suštinsku funkciju zaborava.
Fototapetska slika ostvarena je u saradnji sa arhitektom Igorom Sjevercom uz upotrebu savremenog digitalnog modelovanja i parametričkih alata (vrsta automatizovanog digitalnog dizajna).
Mark Brogan je engleski umetnik koji živi i radi u Beogradu. Prvi put je izlagao u Srbiji 2010. u Kulturnom centru Beograda prikazujući eksperimentalni film o telefonskom call-centru koji vode umetnici. Trenutno završava master program iz likovne umetnosti na londonskom Goldsmit koledžu, a njegovi fototapeti i filmovi nalaze se u umetničkim zbirkama Dojče Telekoma i Tranzitlenda, video zbirci organizacije Interspace u Bugarskoj.(Press MSU)♦