Konferencija za medije Aleksandra Vučića: “podržavam odluku da Srbi uđu u Haradinajevu vladu”

Konferencija za medije Aleksandra Vučića: “podržavam odluku da Srbi uđu u Haradinajevu vladu”

13/09/2017 Off By

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u oktobru novu fazu dijaloga o Kosovu. Razgovaraće se ozbiljno, na više nivoa, tolerantno i sa poštovanjem prema svima. Dugo se na pitanje o Kosovu odgovaralo samo negacijom. Svi su govorili – nećemo da priznamo Kosovo. Srpska vlada u vreme Vučićevog mandata napravila je neke promene.

Miroljubiva politika pokazala je rezultate – ni jedno ubistvo za protekle četiri godine. Prvi put nije zabeležen pad broja Srba na KiM. U ovom se kraju rodilo više dece nego igde drugde u Srbiji. Danas se glas Srbije ponovo čuje i ona je važna u vladi Kosova.
Predsedniku nije prijatno što “žuta opozicija, dokoni ljudi koji sede po kafanama, ispijaju kapučino i tvituju, neobrisanih usta napadaju poslanike sa Srpske liste koi su ušli u Vladu Haradinaja”
– Ti su kritičari zaboravili svoje slučajne ili namerne greške u rešavanju kosovskog pitanja. Oni su pregovore iz Ujedinjenih nacija, gde smo imali saveznike Ruse i Kineze, prebacili u Evropsku uniju. Zato smo, kada smo mi došli na vlast morali da počnemo sve ispočetka. Mislite da mi je bilo lako pregovarati s Tačijem? Uspeli smo teškim pregovorima održati ravnotežu. Nemojte verovati onima koji vam oberćavaju med i mleko. Meni niste dali poverenje da vam pričam lepe stvari nego da radim. Oni koji su uzeli sebi za pravo da napadaju srpsku listu, neka napadaju mene. Zato vam ja danas saopštavam da kao predsednik Srbije podržavam odluku Srba da uđu u Haradinajevu vladu. Srbe je na Kosovu ostalo samo osam posto. Imali su tri opcije. Pošto je 90 posto glasova Albanaca protiv Srpske liste i za nezavisnost, Srbi su mogli izabrati Pokret za samoopredeljenje koji traži trenutno ujedinjenje sa Albanijom i menjanje Ustava da bi se to sprovelo. Drugi izbor bilo bi ne prići nikome. To bi bilo loše jer bi Srbi ostali van uticaja. Izabrali su treću opciju – vladu Haradinaja. On je ustinu ratni zločinac, ali u ovoj vladi prvi put albanske partije ne čine većinu. Vlada ne može da napravi ni korak bez srpskih ministara. I umesto da to neko kod nas pohvali, dokona opozicija ignoriše činjenicu da je 86 država već priznalo Kosovo pre mog dolaska u Vladu. Od početka naših pregovora samo sedam država priznalo Kosovo. Kada su ti kritičari vodili svoju politiku zaštite našeg naroda na Kosovo su Srbe ubijali.