Nemačka štampa: Vučić infiltriran u kosovsku vladu?

Nemačka štampa: Vučić infiltriran u kosovsku vladu?

12/09/2017 Off By

 

Nemačka štampa, između ostalog, piše o Kosovu i novoj vladi u kojoj će kosovski Srbi imati reč – a u analizama to uglavnom vidi kao način da srpska vlada ostvari svoje interese.

Dnevnik Tageszeitung piše: “Kako da (srpska vlast) objasni narodu da jednog “ratnog zločinca” goni preko Interpola, a s druge strane je, glasovima srpske manjine na Kosovu, od njega načinila premijera? Srpski premijer Aleksandar Vučić će to sigurno uspjeti. On ima poslednju reč u svojoj zemlji a štampu čvrsto drži u rukama. I sada je još bliži cilju da se umeša i u vladu Kosova.
Srbija nije priznala nezavisnost Kosova. A to ni u doglednoj budućnosti neće morati da učini. Jer pre svega su glasovi srpske manjine na Kosovu pomogli bivšem vođi UČK Ramušu Haradinaju da sada postane premijer Kosova. A kako će se on ponašati u toj situaciji, to nije teško predvidjeti. Jer, i EU i međunarodna zajednica, baš kao i Vučić, žele da Haradinaj ispuni neke uslove.”
“On će pre svega morati da proguta veliku žabu i prizna zajednicu srpskih opština na Kosovu, koja će, poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini postati država u državi. Brisel to smatra preduslovom integracije obe zemlje u EU. Haradinaj, koji se još prošle godine – kao opozicioni političar – žestoko borio protiv tog zahteva, sada je pojeo kredu i pravi se da je “realan političar”. Njegov nekadašnji partner u koaliciji, predsednik Pokreta za samoopredjeljenje Albin Kurti, svim silama želi da spreči osnivanje zajednice srpskih opština na Kosovu. Kurtija već sada Srbija, EU i SAD smatraju glavnom smetnjom, mada su mladi na njegovoj strani. S druge strane, Haradinajeva vlada je na klimavim nogama. A Vučić može mirno da posmatra unutrašnjepolitičke konflikte na Kosovu: oni su dobri po njega”. “Srpska manjina na Kosovu namerava da svojim učešćem u novoj vladi spreči formiranje armije”, piše list Handelsblatt. “Srbi imaju obavezu da se bore protiv formiranja takozvane armije, rekao je Marko Đurić koji je u srpskoj vladi zadužen za Kosovo. Njegovi sunarodnici će, dodaje, sprečiti i druge odluke albanske većine koje su protivne njihovim interesima. Novoformirana kosovska vlada zavisi od dobre volje srpskih poslanika u parlamentu. Preko poslanika koje vodi Beograd Srbija je prvi put dobila direktan uticaj u Prištini. Kosovo na kojem žive gotovo još samo Albanci, od pre devet godina je nezavisno od Srbije i sada ga priznaje 115 država širom svijeta. EU već godinama bezuspešno pokušava da posreduje među zavađenim susedima.”(Agencije)♦