Rojters i AP o formiranju vlade Kosova: Avdulah Hoti iz LDK – “na nesreću (Vlada je)u potpunosti u rukama Beograda”

Rojters i AP o formiranju vlade Kosova: Avdulah Hoti iz LDK – “na nesreću (Vlada je)u potpunosti u rukama Beograda”

10/09/2017 Off By

 

Agencije Rojters i Asošijeted pres objavile su da je Kosovo dobilo novu vladu na čelu sa Ramušem Haradinajem i ocenile da njega i novu vladu čeka težak zadatak poboljšanja odnosa sa Beogradom.

Britanska agencija Rojters, ističe da je Haradinaj obećao da će održati dijalog sa Beogradom i likvidirati rasprostranjenu korupciju. Poslanicima je uoči glasanja poručio da “nema alternative za dijalog sa Srbijom”.
Ista agencija navodi da je Beograd podržao 10 srpskih poslanika koji su obećali da će u parlamentu glasati za Haradinajevu vladu s tim da zauzvrat dobiju tri ministarske funkcije. Rojters napominje da su opozicioni poslanici kritikovali Haradinaja zbog oslanjanja na glasove srpskih poslanika koji su rekli da će tražiti odobrenje Beograda za svaku odluku koju donesu.
Britanska agencija prenosi i izjavu Avdulaha Hotija iz opozicionog Demokratskog sveza Kosova (LDK) koji je ocenio da je novi kabinet “katastrofalan” i da je “na nesreću u potpunosti u rukama Beograda”. “Nova vlada imaće težak zadatak hvatanja u koštac sa stopom nezaposlenosti od 30 odsto i poboljšanjem odnosa sa Srbijom, što je preduslov da susedi naprave pomak u naporima pridruživanja EU”, zaključuje Rojters.
Američka agencija Asošiejted pres je kratko izvestila o izboru nove vlade u Prištini i navela da je formirana tri meseca posle izbora održanih 11. juna.
“Za Haradinaja će biti izazov loša ekonomska situacija, nastavak napetog dijaloga sa susednom Srbijom i potreba za usvajanjem sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom”, ocenjuje AP.♦