Migranti: Orban poštuje sud ali ne sprovodi presude!

Migranti: Orban poštuje sud ali ne sprovodi presude!

08/09/2017 Off By

 

Mađarska neće promijeniti svoj stav u vezi sa imigracijom nakon što je najviši sud EU odbacio žalbe Mađarske i Slovačke na migrantske kvote, rekao je danas premijer Viktor Orban.

“Moramo uzeti u obzir tu odluku pošto ne možemo da narušavamo temelje EU – a poštovanje zakona je temelj EU – ali, u isto vreme, ova odluka suda nije razlog da promenimo svoju politiku odbijanja migranata”, rekao je Orban državnom radiju.
Mađarski premijer je dodao da je povezivanje pitanja imigracije i kohezije finansiranja EU protivno pravilima Unije i da je “nemoralno”.
Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker poručio je Orbanu u pismu ove sedmice da njegova zemlja nije ispunila sve svoje obaveze kada je reč o evropskoj solidarnosti i prihvatanju migranata.
Junker je u pismu Orbanu rekao da je EU već dala Mađarskoj značajna sredstva za pomoć u rešavanju pitanja migracija, uključujući zaštitu njenih južnih granica, koje su i spoljne granice Unije.
Mađarska je prošle sedmice zatražila dodatna sredstva za unapređenje kontrole granica sa Srbijom i Hrvatskom.
Junker je dodao da solidarnost nije “švedski sto” sa kojeg se može birati kontrola granica, a odbijati poštovanje odluka o primanju tražilaca azila, koje su zajedno usaglašene.♦