Vašington tajms: Zašto Srbija mora da prizna Kosovo

Vašington tajms: Zašto Srbija mora da prizna Kosovo

06/09/2017 Off By

 

Američki ldnevnik Vašington tajms bavi se problemima na relaciji Beograd – Priština. Po njemu taj problem može da se reši efikasnijim međunarodnim posredovanjem, pri čemu diplomatija najbolje funkcioniše kada Evropa i SAD sarađuju. Kako je nedavno izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić sve to daje povoda za optimizam.

Vašington tajms podseća da je predsednik Srbije pozvao srpski narod da “prestane da zabija glavu u pesak” kad je reč o Kosovu i da počne “unutrašnji dijalog”, poručivši Srbima da budu realistični.
“Možda se priprema velika pogodba”, spekuliše se u tekstu i ističe da, iako normalizacija odnosa počinje rešavanjem mnogih bilateralnih pitanja, “sve se svodi na to da Srbija prizna nezavisnost Kosova”. “Priznanje bi dovelo do članstva Kosova u UN, dok bi i Kosovo i Srbija pregovarali o kriterijumima za članstvo u EU i na kraju bi ušli u njen sastav u isto vreme”, navodi se u tekstu pod naslovom “Zašto Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova”.
Podsećajući da okvir za pregovore već postoji – Briselski dijalog od 2011, Wašington tajms ukazuje da se sporazumi postignuti u tom okviru moraju sprovesti i da bi EU trebalo da prekine svoje posredovanje ukoliko se bilo koja od strana ogluši o svoje obaveze. “Zvanični Mehanizam EU za nadzor mogao bi da o tome izveštava države članice putem Političkog bezbednosnog odbora Saveta EU”, predlaže se u analizi. Dnevnik ocenjuje da bi EU trebalo da uslovi predpristupne (IPA) fondove koje opredjeljuje za Beograd i Prištinu, uz zaključak da bi vodeći princip trebalo da bude “bez napretka nema poglavlja”, čime bi se pomak u dijalogu dve strane vezao za težnje Srbije ka članstvu u EU.♦