Sastanak rukovodstva Srbije i Republike Srpske: bratska pomoć od 5.5 miliona evra!

Sastanak rukovodstva Srbije i Republike Srpske: bratska pomoć od 5.5 miliona evra!

02/09/2017 Off By

Ranka Čičak

U Beogradu je održan sastanak predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade  Srbije Anom Brnabić.


Nakon sastanka, Milorad Dodik je novinarima rekao da je ovo period najbolje saradnje Republike Srpske i Srbije, ako se meri projektima pa je izrazio zahvalnost na pomoći Vladi Srbije. Srbija će sa oko 5,5 miliona evra pomoći Republiku Srpsku, ali i područja FBiH u kojima pretežno žive Srbi.

-Milion evra će dobiti opštine u FBiH od Vlade Srbije plus sredstva koja će RS pridružiti i to će rešiti mnoge probleme u infrastrukturi i podići kvalitet života u tim opštinama -rekao je Dodik na konferenciji za medije u zgradi Predsedništva.
Predsednik RS je naglasio da je pri kraju izgradnja mosta Ljubovija-Bratunac.
– Tu je i velika pomoć Vlade Srbije Srebrenici. Danas Srebrenica, zahvaljujući pomoći Vlade Srbije, izgleda drugačije. To je jedan od ključnih pomaka koji se ostvario od završetka rata do danas u Srebrenici. Do danas su bile sve deklarativne pomoći, dok Srbija konkretno nije dala pomoć – rekao je Dodik.
On je potcrtao da je Srbija sa stanovništa aktivne regionalne uloge najvažniji faktor stabilizacije prilika u regionu.
Dodik je stanje funkcionisanja institucija u BiH ocenio kao “najgore od Dejtona”.
– Opšta je paraliza odlučivanja, politički sukobi na relaciji Bošnjaci-Hrvati vezani su za Izborni zakon i problemi koji postoje između Bošnjaka i Srba produkuje Bakir Izetbegović. Sve to je dovelo do institucionalnog mrtvila na niovu BiH, odnosno dovelo se do toga da se ne mogu donositi odluke. Tu je i zastoj u aranžmanu sa MMF-om, kao i zastoj na evropskom putu -izjavio je Dodik.
Vučić je rekao da su donete odluke o više projekata podrške i pomoći narodu i institucijama RS. Podsećajući na rekonstrukciju škola “Srbija” u Šamcu i “Vuk Karadžić” u Doboju, Vučić je najavio će RS finansirati izgradnju vrtića u Trebinju i Brčku, kao i studenstko-đačkog doma u Vlasenici.
– Bit će rekonstruisane ulice na Palama, kao i sportke dvorane i trg u Istočnom Sarajevu. Predviđena je sanacija mosta preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika – dodao je Vučić.
On je rekao da je to približno o četiri miliona evra i da će Srbija pružiti podršku opštinama u Federaciji koje su nastanjene pretežno srpskim stanovništvom, kao što su Grahovo, Drvar, Petrovac i Glamoč sa milion evra za razne projekte.
Na sastanku je dogovoreno formiranje tima koji će pisati Deklaraciju o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, a koja će, kako je objasnio Vučić, biti u skladu sa svim međunarodno-pravnim aktima. Deklaracija će, kako je rekao, istaći pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje nacionalne kulture, istorije, geograije, očuvanje nacionalnog kulturno – historijskog nasleđa i obrazovanje na srpskom jeziku. Za ostvarivanje tih prava bi će formiran budžetski fond, a bit će i redefinisano dosadašnje konkursno finansiranje za dijasporu, objasnio je Vučić. Radit će se i na ujednačavanju školskog programa srpskog jezika i književnosti u Srbiji i RS, kao i na organizovanju đačkih ekskurzija, omladinskih kampva, i ljetnjih i zmiskih škola u Srbiji i RS. ♦