Vučić u Majdanpeku: podigli smo južnu – sada će se ulagati u istočnu Srbiju

Vučić u Majdanpeku: podigli smo južnu – sada će se ulagati u istočnu Srbiju

01/09/2017 Off By

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je jutros renoviranu zgradu gimnazije i tehničke škole u Majdanpeku. Renoviranje ove škole pomogla je Vlada. Sazidana je 1976. godine i bila jedna od najmodernijih u Jugoslaviji. Zatim je počela da propada i nije bilo novaca za rekonstrukciju. Deca su preseljena u osnovne škole u gradu. Zato je i radost građana Majdanpeka bila velika danas kada su se deca ponovo vratila u staru školu.

I rudari površinskog kopa rudnika bakra Majdanpek dočekali su oduševljeno Predsednika, pošto su i oni od Vlade dobili mehanizaciju u vrednosti od 16,2 miliona evra.
U izjavi za novinare predsednik je najavio ulaganja ne samo u privredu već i u infrastrukturu ovog kraja: “Upravo smo podigli na noge južnu Srbiju. Sada će se ulagati u istočnu. U toku su razgovori sa Kinezima o više projekata.”
Cena bakra nikada nije bila ovako velika, i to upravo zahaljujući Kinezima koji su vlasnici najvećeg dela nalazišta u svetu. Baš zbog toga što bakar prodaju skuplje nego ikada rudari Majdanpeka imaju i sada veoma pristojne plate, a one će biti povećane do kraja godine za više od jednu četvrtinu.
Među neprijatna pitanja novinara mogu se uvrstiti ona koja se odnose na vređanje predsednikove porodice i izjave opozicije koje se tumače kao poziv na ubistvo. Vučić je rekao da mu ne treba da ga bilo ko brani od takvih pretnji, da to on može sam.
Nije oduševljen razgovorima u Briselu i kaže da Priština ne može da nađe načine saradnje sa Beogradom.♦