So – najveći neprijatelj našeg zdravlja!

So – najveći neprijatelj našeg zdravlja!

28/08/2017 Off By
Prema brojnim istraživanjima, dnevno se pojede čak tri puta više soli od dozvoljene količine, a to uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme. Naime, upravo je so (uz šećer i belo brašno) po mišljenju većine medicinskih stručnjaka najveći neprijatelj našeg zdravlja ako se konzumira u prevelikim količinama.
1. Imate problema s bubrezima

Natrium utiče i na funkciju bubrega, a previše soli i natriuma uzrokuje stvaranje bubrežnog kamenca. Stručnjaci kažu da bi osobe koje imaju problema s bubrezima unos soli trebale ograničiti na maksimalno jednu kašiku dnevno. Zavisno od težine zdravstvenih problema, količina bi trebala da bude još manja.

2. Odjednom se osećate naduveno i natečeno

Samo jedan dan preterivanja s unosom soli može da prouzrukuje edeme kod osoba koje imaju usporen organizam ili zdravstvene probleme. Edem je oticanje tkiva koje nastaje zbog nakupljanja tekućine, a njega može da izazove prevelik unos natriuma koji se nalazi u soli.

3. Često vas ulovi žeđ

Hrana s visokim udelom natriuma (čips, umaci, pice i slično) uticaće na balans u vašem organizmu i učiniće vas žednima. Kada jedete ovakve namirnice, pokušajte da popijete što više vode kako biste organizmu dali ono za čime žudi u tom trenutku – tekućinu. Ako je osećaj žeđi preveliki, onda potražite savet lekara jer je to jedan od tihih simptoma dijabetesa.

4. Imate visok pririsak

Prevelik unos soli loše utiče na zdravlje našeg srca i krvnih žila, a jedna je od posledica i povišen krvni pririsak.

Savet: Stručnjaci kažu da dnevno ne bismo smeli da jedemo više od 5 grama soli (količina koja stane u jednu čajnu kašiku), a unos natriuma ne bi smeo da bude veći od 2 grama. Kada solite jelo, radite to prstima, a ne soljenkom jer tako lakše kontrolišete količinu koju ćete dodati u hranu.(Zadovoljna.hr.)♦